Mitt i Bromma

Startskott för Bällstas nya idrottscen­trum

Efter att ha diskuterat­s i flera år har nu planeringe­n av ett nytt jätteidrot­tscentrum i Bällsta dragit igång på allvar. Prio ett är en hett efterlängt­ad friidrotts­hall.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Bromma IF och Hässelby SK är två friidrotts­föreningar som har ett enormt behov av en inomhushal­l. I dagsläget får deras ungdomar åka tvärs över stan för att kunna träna under vintersäso­ngen.

– Vi har inte någon hall för ungdomarna från 14 år eller yngre och vi kan heller inte få äldre att fortsätta längre upp i åldrarna. Och det tror vi att en friidrotts­hall skulle hjälpa oss med, säger Bengt Olsson, ordförande i Hässelby SK friidrott.

Därför är planerna på ett idrottscen­trum med en friidrotts­hall i Bällsta efterlängt­ade av klubbarna. Den föreslagna platsen, på en ängsmark längs Bällstaväg­en mitt emot Bromma flygplats, har varit på tapeten länge, vilket vi rapportera­de om redan för två år sedan.

Men i veckan kom beskedet att planerna nu konkretise­ras när idrottsnäm­nden väntas klubba igenom en utredning den 28 mars. Det innebär det första riktiga startskott­et för planerna.

– Behovet av alla typer av idrottsyto­r har växt och det hänger ihop med det enorma bostadsbyg­gandet, säger Emilia Bjuggren (S), idrottsbor­garråd i Stockholm.

Friidrotts­hall, idrottshal- lar, konstgräsp­lan och en ishall är några av idrottsyto­rna som finns med i förslaget.

– Ambitionen är att det ska bli ett riktigt idrottscen­trum där man ska kunna utvecklas i många idrotter, säger Emilia Bjuggren.

Men det dröjer innan de första idrottarna kan ta plats i Bällsta. I dagsläget är planen att hela anläggning­en ska stå klar om 10 år, till 2027. Förhoppnin­gen är dock att friidrotts­föreningar­na inte ska behöva vänta fullt så länge.

– Vi förstår det skriande behovet som de har och är helt eniga om att friidrotts­hallen måste vara prio. Bygget kommer ske i etapper och då är det jättevikti­gt att det är den som kommer på plats först, säger Emilia Bjuggren.

Bengt Olsson glädjer sig åt beskedet, men med viss försiktigh­et.

– Vi är lite luttrade vid det här laget, man väntar tills man har sett ett beslut på det hela. Men vi har en positiv förväntan och ett hopp om att en friidrotts­hall ska byggas inom en rimlig framtid. Blir det ett positivt besked så skulle vi vara oerhört tacksamma, säger han.

 ?? FOTO: AIX ARKITEKTER ?? MULTISPORT. Det planeras för konstgräsp­laner, friidrotts­ytor och ishall.
FOTO: AIX ARKITEKTER MULTISPORT. Det planeras för konstgräsp­laner, friidrotts­ytor och ishall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden