Mitt i Bromma

Hallå krögare, se västerut!

Sneglar krögare för mycket åt söder när det är dags att öppna restaurang utanför tulllarna? I Bromma finns ett stort sug efter krogliv på hemmaplan. Det märker inte minst på de som nyligen satsat här.

- Text: Ellinor Prawitz, Sofia White | Foto: Mikael Andersson

”Upprörande snålt med både restaurang­er och kaféer”. Det skriver Henrik Lindqvist i gruppen ”Norra Ängby” när vi kastar ut en fråga om restaurang­utbudet i Bromma, i lokala grupper på Facebook.

Och han är långt i från ensam. Den snabba undersökni­ngen får massvis med kommentare­r som visar att det helt klart finns ett sug efter att äta middag ute, utan att behöva åka in till stan.

”Ja det vore trevligt med en kvarterskr­og som är en standardkr­og, det måste inte vara pöff de nöff med tryffel o gåslever al a creddigt”, skriver till exempel Mattias Bergman i gruppen ”Du vet att du är från Bromma om...”.

Söder lockar

Samtidigt väljer många krögare att söka sig till Söderort när de tittar utanför tullarna.

Agneta Green driver finkrogen Oaxen inne i stan. Att fler restaurang­er öppnar i Söderort tror hon beror på att det där finns en yngre publik.

– Söderort är ett hipstersam­hälle där många är singlar och bor trångt. Då träffar man kanske också vänner utanför hemmet i större utsträckni­ng. I Västerort bor fler barnfamilj­er, säger hon.

Trots det så finns några krögare som bestämt sig för att satsa i Bromma. En av dem är Johan Cottino som öppnade Cottino’s skafferi vid Islandstor­get förra året. Att valet föll på Bromma var främst en tillfällig­het.

– Söder om stan, runt Aspudden, finns många levande centrum. Här är det mer att folk åker till stan eller Bromma blocks, så många tycker nog att det är en säkrare satsning att öppna söder om stan, säger han. Men det har rullat på för Cottino’s. – Det har gått fantastisk­t bra, mottagande­t har varit super. Vi har varit fullbokade fredag och lördag hela januari och februari, säger Johan Cottino.

För bara några månader sedan kom även finpizzan till Äppelviken när Fat Frank’s öppnade upp. Restaurang­en finns sedan tidigare i stan. Att nästa öppning blev i Bromma var, precis som med Cottino’s, en tillfällig­het.

– Vi har långt mycket mer att göra än vad vi trodde, det är jättekul, säger Per Liljefors som driver restaurang­en tillsamman­s med Carl Jahnson.

Att våga sig ut från stan var inte jättegrej, menar Per Liljefors.

– Jag tycker inte det är vågat. Man har väl snarare hört att folk saknar att ha någonstans att ta ett glas vin i förorterna, säger han.

Och det finns mer än ett glas vin som Brommaborn­a suktar efter.

”Ett mysigt vegoställe med ekomat, glutenfrit­t och laktosfrit­t”, skriver till exempel Miranda Sherman i gruppen ”Vi som bor i Annedal”.

Önskemålen som trillar in är blandade: libanesisk­t, brasilians­kt, husmanskos­t och ölställe. Eller som detta:

”En gammal hederlig korvmoj där man kan köpa en tunnbrödsr­ulle eller en grillkorv till barnen”, skriver Annika Holst, även hon i Annedalsgr­uppen där grannarna brukar skoja om hur sushitätt det är.

Kan bli nästa krögarfavo­rit

Och kanske är det inte kört för Västerorts­borna. Rabi Uysal som driver hippa restaurang­en Landet vid Telefonpla­n i Hägersten tror inte det är omöjligt att Västerort blir nästa krögarfavo­rit, efter Söderort.

– Går du till Tensta eller Rinkeby idag och beställer en kebab kan du hitta riktiga smultronst­ällen. Där finns en mångfald som jag tror många är nyfikna på, säger han. Han får medhåll av Johan Cottino. – Jag tror att stan är överetable­rat, jag tror absolut inte att jag är den sista som satsar på kvalitet i förorten, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LJUS FRAMTID. Johan Cottino som driver Cottino’s skafferi tror att fler krögare kommer hitta ut till förorten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LJUS FRAMTID. Johan Cottino som driver Cottino’s skafferi tror att fler krögare kommer hitta ut till förorten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden