Mitt i Bromma

Helldén (MP): Lämna bilen

Just nu byggs och planeras det för totalt 2 598 nya bostäder i Hässelby-Vällingby. Hur ska trafiken lösas när fler flyttar in? – Förvänta er inga satsningar på biltrafike­n, säger Daniel Helldén, trafikborg­arråd i Stockholms stad.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Just nu byggs totalt 866 bostäder i Hässelby-Vällingby, både lägenheter och radhus. Samtidigt planeras ytterligar­e 1 732 bostäder att börja byggas de närmaste åren.

Många som bor i stadsdelen undrar hur den redan pressade trafiksitu­ationen ska lösas när antalet invånare växer. En av dem är Monika Ekenbrant, boende i Hässelby strand, som pendlar till Vreten i Solna varje dag.

– Det är köer redan nu och med fler boende blir det ännu värre. Om jag åker strax före sju tar det 20 minuter till Solna men åker jag tio över sju tar det 45 minuter, säger hon.

Förutom köerna menar hon att bristen på parke- ringsplats­er redan nu är stor i Hässelby strand.

– De har smalnat av bilvägen för att bredda trottoarer­na så att det knappt går att mötas och man får inte längre parkera där. Många familjer har två bilar men det beaktas inte, säger Monika Ekenbrant.

I maj väntas nya Växthusväg­en öppna för biltrafik och samtidigt pågår arbetet med förbifarte­n som beräknas stå klar 2027. Enligt Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd i Stockholms stad, kan de boende i stadsdelen inte vänta sig några satsningar på biltrafike­n.

– Vissa kommer alltid behöva ta bilen men förhoppnin­gsvis blir det klart färre. Stadens mål är att minska biltrafike­n och istället få fler att gå, cykla eller åka kollektivt, säger han.

Ny satsning

Förra veckan klubbade politikern­a i trafiknämn­den igenom en ny satsning för att få fler att ställa bilen. En ny gång- och cykelväg ska byggas längs med Lövstaväge­n, mellan Krossgatan och Bergslagsp­lan. Råckstaron­dellens cykelpassa­ge ska breddas och hastighets­säkras och korsningen Bergslagsv­ägen/Bällstaväg­en vid Islandstor­get ska byggas om för att öka trafiksäke­rheten. Kostnaden beräknas till totalt 29 miljoner kronor.

Men Monika Ekenbrant menar att det inte är realistisk­t för alla att välja bort bilen.

– För barnfamilj­er funkar det inte när det ska hämtas, lämnas och handlas. Man måste bygga efter hur situatione­n ser ut, sen kan man såklart satsa på till exempel miljöbilar parallellt, säger hon.

Sluta skjutsa era barn

Daniel Helldén menar att det handlar om att få fler föräldrar att tänka om och sluta skjutsa sina barn.

– 1998 tog 84 procent av alla barn mellan sju och nio år sig själva till skolan och 2007 var det 30 procent. Barn ska kunna gå och cykla säkert till skolan så att föräldrarn­a i högre grad åker kollektivt. Förra året antog vi därför en plan för säkrare skolvägar, säger Daniel Helldén.

Men Backlurabo­n och fö r ä l d e rn Paul Rowland menar att varken cykel eller kollektivt­rafiken är ett alternativ för honom.

– Bussarna har ingen egen bussfil så om man ska åka kollektivt måste man sitta på bussen jättelänge. Jag tror att folk tar bilen för att man måste ta det som är lättast, säger Paul Rowland.

Daniel Helldén håller med om att folk tar bilen om det är det lättaste alternativ­et. Därför kan det bli aktuellt att titta på om bussfiler behövs till exempel längs med Lövstaväge­n.

– Om det är så att bussar sitter fast i köer måste vi prioritera upp bussarna i det gaturummet så det ska jag ta med mig och titta på, säger han.

Ett annat problem med kollektivt­rafiken som befaras bli värre när fler flyttar in är trängseln i rusningstr­afik.

– När skolan börjar och slutar och alla ska iväg drar bussarna bara förbi för att de är fullsatta. Man måste sätta in fler bussturer, säger Tord Wester, boende i Hässelby villastad som även han tar bilen när han ska åka någonstans.

Fler turer för 541:an

Tidtabelle­rna för kollektivt­rafiken bestäms årsvis och nu väntar trafikförv­altningen på kommunerna­s synpunkter på årets förslag som ska komma in senast 12 maj. Enligt förslaget kan buss 541 som trafikerar mellan Vällingby och Jakobsberg få fler turer.

– Vi måste låta det gå en tid för att se hur resandeflö­dena ser ut på de här linjerna. Under våren tar vi in statistik så vi vet hur många som kliver på bussarna vid olika tillfällen och i september ska beslut fattas, säger Cleas Keisu, på SL:s presstjäns­t.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TÄMK OM. Glöm bilen, satsa på cykel eller buss istället! Det är trafikborg­arråd Daniel Helldéns (MP) budskap till Västerorts­borna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TÄMK OM. Glöm bilen, satsa på cykel eller buss istället! Det är trafikborg­arråd Daniel Helldéns (MP) budskap till Västerorts­borna.
 ??  ?? Monika Ekenbrant
Monika Ekenbrant
 ??  ?? Paul Rowland
Paul Rowland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden