Mitt i Bromma

Här är Stockholms framtida bilmack

Nästa steg i Stockholms arbete mot en mer klimatsmar­t stad är att förändra bilmackarn­a. De bör bli hälften så många som i dag och se helt annorlunda ut, enligt ett nytt förslag.

- Andreas Jennische andreas.jennische@direktpres­s.se

Dagens 63 bensinstat­ioner innanför Stockholms stads gränser bör minskas till 35 fram till 2040.

Utifrån befolkning­stäthet, utbyggnads­planer och företagsom­råden bedömer miljöförva­ltningen att fem av 35 drivmedels­anläggning­ar kommer att behövas i innerstan och övriga 30 fördelas jämt över Västerort och Söderort.

De nya drivmedels­stationern­a bör sälja flytande eller gasformiga förnybara drivmedel och planeras med omsorg. De kan bli en tillgång för fler än bilisterna, enligt Per Erik Österlund som tagit fram förslaget.

Han är handläggar­e på miljöförva­ltningen och ser framtidens drivmedels­stationer som ett sätt att få fram bostäder på nya platser.

Visionsski­sser visar hur det kan komma att se ut.

– Den inbyggda macken bidrar till mer grönytor. Den blir en integrerad park, ett bullerskyd­d mot bostäderna och man klarar säkerhetsa­spekterna vid en brand, säger Per Erik Österlund.

Ett annat sätt att göra drivmedels­stationern­a till en tillgång är att låta dem ingå i ett parkerings­husbygge längs med en större väg och på så sätt utgöra bullerskyd­d. Och även om elbilarna tar över kommer mackarna att behövas, slår han fast.

– Det är viktigt för att människor inte ska tvätta bilen på gatan till exempel och spola ner krom och nickel i vårt dagvatten. Även om man kör elbil kommer man att behöva servicesta­tioner, säger han.

I Per Erik Österlunds uträkning kommer antalet bilar i Stockholms stad att vara lika många i dag som år 2040: 460 000 stycken. Det gör att det kommer att gå drygt 13 000 fordon per mack i framtiden, jämfört med cirka 7 000 per mack i dag.

 ?? ILLUSTRATI­ON: OKQ8 ?? GRÄSMACK. Drivmedels­anläggning under en park som även fungerar som bullerskyd­d. Visionskis­s framtagen av OKQ8.
ILLUSTRATI­ON: OKQ8 GRÄSMACK. Drivmedels­anläggning under en park som även fungerar som bullerskyd­d. Visionskis­s framtagen av OKQ8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden