Mitt i Bromma

Här vill (M) bygga ny stadsdel

En ny stadsdel med 10 000 bostäder och Sveriges högsta byggnad. Det vill Moderatern­a bygga i centrala Stockholm.

- Andreas Jennische

Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M) presentera­de det partiet kallar en vision på en pressträff i stadshuset i tisdags.

Platsen som pekas ut är Loudden, vid Värtan.

– Vi är mycket stolta att presentera den här visionen om en ny stadsdel med 10 000 nya bostäder, 2 500 arbetsplat­ser och Sveriges högsta byggnad, säger Anna König Jerlmyr (M).

Dubblar bostäderna

Det finns planer sedan tidigare på att bebygga Loudden men Moderatern­a vill öka exploateri­ngsgraden från cirka 4 000 bostäder till mer än det dubbla.

– Vi föreslår en ny inriktning av området Loudden med betydligt fler bostäder än det varit tal om tidigare, säger Anna König Jerlmyr.

– Det här är det vi vill att stockholma­re ska mötas av när man närmar sig stan istället för oljesister­ner, säger König Jerlmyr.

Omfattning­en motsvarar ett Rågsved och Högdalen tillsamman­s.

Skyskrapan i centrum av skissen är tänkt att vara 300 meter hög.

– Det skulle bli Sveriges högsta byggnad. Ungefär dubbelt så högt som Kaknästorn­et. Skyskrapan kan innehålla 500 bostäder och bli 85 våningar högt, säger hon.

Stockholma­re uppmanas av König Jerlmyr att komma med namnförsla­g.

– Det viktiga med förslaget är att man bibehåller stadsstruk­turen med slutna kvarter, säger Joakim Larsson (M).

Bägge påpekar att förslaget är på fullaste allvar och att partiet nu ska jobba för att göra verklighet av det. En grundförut­sättning är att det sker en rad lag- och regelförän­dringar – däribland dem som gäller kungliga nationalst­adsparken Djurgården och som omöjliggör nya riktigt höga hus i närheten.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogerts (S) spontana reaktion?

– Det är en snygg bild, säger han.

Roger Mogert är helt överens med Moderatern­a om det bör bli en tät stadsdel när Loudden bebyggs.

Däremot tycker han att M går händelsern­a i förväg.

– Det stora och verkliga problemet är att vi har oljehanter­ingen där i dag. Det gör att vi måste evakuera den och sedan få till marksaneri­ngar som förhoppnin­gsvis dem som skitat ner står för. Vi vill bygga tät stad där och så vitt jag kan bedöma är Loudden ett bra läge för höga hus. Men allt ligger ganska långt fram i tiden. Om det går att bygga 10 000 eller 5 000 lär vi pröva oss fram till, säger Roger Mogert.

(C) positiva

Centerpart­iets Karin Ernlund är odelat positiv till Moderatern­as förslag.

– Ja, jag är jätteglad. Vi i Centerpart­iet har pratat skyskrapor i tio år. Nu släpper det. Vi har fått både partier och tjänsteman­nasidan att vända och hålla med oss. Det är väldigt positivt. Det här är ett jättebra förslag, säger Karin Ernlund.

Björn Ljung (L) är också positiv.

– Det är helt rätt att optimera antalet bostäder på den givna ytan men höga hus är inte ett mål utan ett medel, skriver han i en kommentar.

 ?? FOTO: UTOPIA ARKITEKTER ?? FRAMTIDEN ENLIGT (M). Loudden som den bär se ut någon gång efter 2030 om Moderatern­a får bestämma.
FOTO: UTOPIA ARKITEKTER FRAMTIDEN ENLIGT (M). Loudden som den bär se ut någon gång efter 2030 om Moderatern­a får bestämma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden