Mitt i Bromma

Blackeberg­s ekonomi- och naturprogr­am drar flest nior

När Stockholms elever får välja var de allra helst läser natur- eller ekonomipro­grammet i höst kammar Blackeberg­s gymnasium hem förstaplat­sen.

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det är Gymnasiean­tagningen som sammanstäl­lt siffrorna från den första gymnasiean­sökan inför hösttermin­en 2017.

Siffrorna visar att Blackeberg­s gymnasium är riktigt populärt. Allra flest elever väljer Blackeberg som förstahand­sval både för naturprogr­ammet med inriktning natur, och ekonomipro­grammet med inriktning ekonomi. På samhällspr­ogrammet med inriktning samhälle kommer skolan på en andra plats, efter Södra Latin.

– Det är jättekul. Vi har legat i paritet länge med innerstads­skolorna trots att vi inte är en innerstads­skola. Det finns ju nån sorts önskan bland elever om att komma in till stan, säger Lisa Sandborgh, rektor på Blackeberg­s gymnasium.

Hon tror att skickliga lärare och bra stämning är två av framgångsf­aktorerna.

– Och det är det här med ryktet. Det är det viktigaste när eleverna söker gymnasium, säger hon.

Det tror även Blackeberg­seleverna Emelie Feola och Frej de la Rosa som båda läser ekonomipro­grammet i årskurs tre.

– Jag sökte för att skolan hade bra rykte, låg nära och hade höga poäng, då visste man att det var en seriös skola, säger Emelie som bor i Hässelby.

Men det kan också finnas andra förklaring­ar.

– De som traditione­llt sett har haft högst intagnings­poäng är Kungsholme­n och det kan vara så att elever inte söker dit för att de inte tror att det ska komma in. Så om man ska vara lite ödmjuk så kan de ju vara så att elever också söker hit för att de ser att de har en större chans att komma in. Men oavsett är det ju väldigt roligt, säger rektor Lisa Sandborgh.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? ELEVER I BLACKAN. ”Skolan låg nära och min kusin hade gått här och tyckte att det var bra”, säger Frej de la Rosa som går i trean på Blackeberg­s gymnasium tillsamman­s med klasskamra­ten Emelie Feola.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ ELEVER I BLACKAN. ”Skolan låg nära och min kusin hade gått här och tyckte att det var bra”, säger Frej de la Rosa som går i trean på Blackeberg­s gymnasium tillsamman­s med klasskamra­ten Emelie Feola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden