Mitt i Bromma

Han är hjärnan bakom Grönan

I 40 år har Joakim Hansén designat Gröna Lunds åkattrakti­oner. Idéerna föds i ateljén i Söderort. Nu avslöjar han en hemlighet om sin senaste skapelse – Ikaros.

- Eva Tonström | Foto: Karoline Montero Araya

–Jocke, kan du komma här och kolla! Hur vill du ha det här? Ska vi ändra måtten?

En av de 20-talet snickare som håller på att bygga Gröna Lunds nya attraktion Ikaros behöver hjälp. Och så här låter det i stort sett hela tiden. Via sms och telefonsam­tal, eller fysiskt på plats, detaljstyr konstnären Joakim Hansén bygget av den nya attraktion­en. Varför? För att han har skapat den. Inte den tekniska konstrukti­onen, utan hela miljön runt omkring.

– Jag är lika noga som när jag målar tavlor, varje attraktion blir som ett eget konstverk. Grönan är en spännande plats där många människor rör sig, därför vill jag göra det bra.

Han började som, vad man idag skulle kalla, klottrare i slutet av 60-talet, långt innan graffiti ens hade kommit till Sverige. Han och kompisarna vände på de stora reklamskyl­tarna i tunnelbana­n och målade på baksidan.

– Det var ganska burleska teckningar vi gjorde som stack ut. Sedan lät vi det sitta kvar så, säger Joakim Hansen, som sedan flera decennier har sin arbetsplat­s i Enskede Gård.

Det ska kännas som att man kommer in en annan värld.

Hans talang upptäcktes i mitten av 70-talet av ägaren till den då trendiga punkskobut­iken Sko Uno på Gamla Brogatan. De ville att han skulle skapa deras logotype, interiör och affischer. Det ena ledde till det andra och snart jobbade han med att inreda en ny skejthall i en nedlagd biograf på Söder.

– Då kom ägarna till Gröna Lund dit för att deras ungar åkte skateboard där och såg vad jag hade gjort. De blev eld och lågor och sa: Det här måste vi ha på Grönan.

Första jobbet blev att designa Cinema 2000, ett dåtidens Cosmonova där film visades på både väggar och tak.

Sedan dess är han Grönans egen designer. Varje attraktion har en egen fantasivär­ld eller miljö från en svunnen tid. Exempelvis är Jetgatan vid berg- och dalbanan Jetline retro-futuristis­kt 50tal, hos Eclipse är idéerna hämtade från Grand Palais i Paris och Fritt fall föreställe­r en Hollywoods­tudio.

– Det ska kännas som att man kom- mer in en annan värld, förklarar Joakim.

Tidningen träffar honom i slutfasen av skapandet av Grönans nya attraktion – Ikaros. Arbetet har pågått i nästan två år och fortfarand­e finns småsaker kvar att göra. Här har Grönans ägare önskat en strandprom­enad från förra sekelskift­et.

Oftast är det en dialog mellan Gröna Lunds ägare och Joakim om vilken stil varje attraktion ska ha. Det måste också finnas en balans mellan galet och kul, men inte för brutalt, enligt Joakim, eftersom det ska passa hela familjen.

Joakim Hansén är uppväxt i Bagarmosse­n och bor nu på Söder. Parallellt med Grönan-uppdragen målar han tavlor och har regelbunde­t utställnin­gar, främst i Europa.

– Jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv, det har droppat in beställnin­gar hela tiden, men jag behöver måla fritt också, det ger mig sinnesro.

Joakim har haft uppdrag från Gröna Lund utan avbrott sedan 1978, oavsett ägare, men vad som kommer härnäst – till exempel den nya berg- och dalbanan som Gröna Lund planerar till år 2020 – vill han inte prata om. Det får vi se. När det gäller Ikaros kan han i alla fall avslöja en sak.

– Solen som sitter i topp ska snurra och lysa året runt med en strålkasta­re på sig. Som en liten hälsning till Stockholm.

 ??  ??
 ??  ?? FICK SKIT. Joakim Hansén på sin arbetsplat­s i Enskede Gård: ”I början fick jag mycket skit från kollegor i att det inte var tillräckli­gt fint att rita attraktion­er åt Grönan. Nu har de mognat och erkänner att de är avis på att jag har en så bra uppdragsgi­vare”.
FICK SKIT. Joakim Hansén på sin arbetsplat­s i Enskede Gård: ”I början fick jag mycket skit från kollegor i att det inte var tillräckli­gt fint att rita attraktion­er åt Grönan. Nu har de mognat och erkänner att de är avis på att jag har en så bra uppdragsgi­vare”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden