Mitt i Bromma

Smartare bilar på intågande

Miljövänli­gare och smartare fordon? Framstegen inom bilbransch­en bjuder på modern teknologi, samtidigt som nya tekniska lösningar förbättrar säkerheten i trafiken. Men det finns också en del frågetecke­n.

- Text: Erika Lindén Jansson

Den finns en positiv utveckling som sker när det kommer till att i framtiden skapa miljövänli­gare fordon, där smartare och mer effektiva fordonsmod­eller växer fram.

– Lite extra vurmar vi för den positiva utveckling som sker när det kommer till att skapa miljövänli­gare fordon, berättar Per Rosén, VD på Opus Bilprovnin­g, som har funderat mycket kring hur framtidens bilar kan se ut och hur det kan påverka bilbesiktn­ingsbransc­hen.

– Samtidigt tycker vi att det är intressant att hålla ögonen på andra former av nya teknologie­r för bilar och vart utveckling­en kan tänkas gå, till exempel när det kommer till förarlösa bilar.

Grönt ljus för förarlösa bilen?

Förarlösa bilar är något som länge har diskuterat­s, men som har blivit verklighet först de senaste åren. Det var på 1980-talet som man äntligen lyckades ta fram helt förarlösa bilar som på egen hand navigerade i sin omgivning, och år 2013 gjordes de första testerna ute på allmänna vä- gar. Sedan år 2015 genomförs tester i allmän trafik i fem amerikansk­a delstater. Ett av de projekt där man genomför tester är Googles Waymo, som är en teknologi och inte ett specifikt fordon. Här implemente­rar man olika typer av navigering­sutrustnin­g i olika redan existerand­e bilar. Några av de största europeiska bilmärkena genomför också tester på egna banor, och bland annat BMW hoppas på att ha självköran­de bilar i produktion runt år 2021.

Det finns dock ett antal frågetecke­n att reda ut innan förarlösa bilar kan ges grönt ljus på allmänna vägar. En förarlös bil är aldrig bättre än den teknologi som sitter i den, och även om den i daglig drift fungerar säkrare än en mänsklig förare har det redan skett ett antal olyckor under testerna. Att reda ut vem som är ansvarig i dessa lägen är mycket viktigt.

Alternativ­a drivmedel

Ett område som ett flertal biltillver­kare lägger extra krut på just nu är att hitta alternativ­a drivmedel till bensin och diesel. Elbilar, som till exempel Tesla, har blivit allt vanligare på de svenska vägarna, framför allt som taxibilar. Många ser fram emot leveransen av Teslas Model 3, som har tagits fram som ett mer kostnadsef­fektivt alternativ. Produktion­en förväntas starta i mitten av året. Även andra märken har nått framgångar med mindre bilmodelle­r såsom Nissan Leaf, Volkswagen e-up och BMW i3.

Långkörnin­gar problemati­ska

Den främsta kritik som kvarstår mot elbilar är att körsträcka­n på en laddning är för kort, något som vissa undersökni­ngar dock säger är obefogat då de flesta mestadels kör korta sträckor i vardagen.

Men för att en elbil ska fungera även vid långkörnin­g kan det behövas en del förbättrin­gar. Här finns det andra spännande innovation­er som är på gång utöver förbättrad­e traditione­lla batterier.

Ett exempel är olika former av bränslecel­ler. Toyota Mirai har löst det genom att använda bränslecel­ler baserade på vätgas som används för att generera elektricit­et. Schweizisk­a företaget Nanoflowce­ll har tagit fram ett system baserat på två elektrolyt­vätskor som blandas för att driva sina fordon. En av prototypmo­dellerna kördes i 14 timmar i sträck i test utan att ens gå under hälften av batteriets kapacitet.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? STARKT INTRESSE. 8 av 10 är intressera­de av självköran­de bilar.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS STARKT INTRESSE. 8 av 10 är intressera­de av självköran­de bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden