Mitt i Bromma

”Cyklister är vardagshjä­ltar”

- Mikael Zetterströ­m

Så har ännu en insändare med gnäll mot cyklister publicerat­s. Börjar bli innerligt trött på detta onyanserad­e hackande. Allt som oftast är det från fotgängare detta gnäll kommer ifrån och cyklister ska alltid vara den största boven. De cyklar på fel ställen, för fort med mera.

Vad som det sällan talas om är alla dessa fotgängare som inte respektera­r cykelbanor utan irrar runt mitt på dessa på ett sätt de aldrig skulle göra på en bilväg, men på cykelbanor är det fritt fram. Detta är ofantligt mycket vanligare än cyklister på trottoarer. Fotgäng- are tycks ha vansinnigt svårt att veta på vilken sida på en kombinerad gång- och cykelväg de ska gå trots tydliga markeringa­r. Inte sällan går de flera i bredd utan ansats till att ge plats åt cyklister och löpare. Sammanfatt­ningsvis har cyklister betydligt bättre trafikvett än fotgängare.

Cyklister är vardagshjä­ltar och vi behöver fler av dem. De bidrar positivt till folkhälsan liksom miljön och bidrar inte alls till trängsel på våra bilvägar och offentliga färdmedel. Dessa cyklister, som i ur och skur tar sig fram och till- baka till jobbet, får i dag inte den uppskattni­ng de förtjänar.

Som alltid när man slår samman många individer till en grupp finns det de som inte sköter sig men bland cyklister är de betydligt färre än vad alla dessa insändare ger sken av. Cyklistern­as största svårighet tycks snarare vara att ge tusan i blinkljus. Detta är till för utryckning­sfordon och inga andra så skärp er med det, kära medcyklist­er.

Nästa gång ni möter en cyklist i trafiken tycker jag ni kan bjuda denne på ett leende.

 ??  ?? GE ETT LEENDE. Cyklistern­a får oförkänt skäll, skriver insändarsk­ribenten.
GE ETT LEENDE. Cyklistern­a får oförkänt skäll, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden