Mitt i Bromma

Nya bullriga flygplan köps in till Bromma

När Brussels airlines flygplan på Bromma flygplats behöver bytas ut passar inte bolaget på att köpa nya tystare plan. Det får kritik av miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).

- Ellinor Prawitz

”Det är i mångt och mycket en kostnadsfr­åga”, säger Peder Grunditz, flygplatsd­irektör. Brussels airlines behöver byta ut sina flygplan, men de nya kommer bullra lika mycket som de gamla.

Brussels airlines flygplan som används på Bromma flygplats är gamla och behöver bytas ut. På grund av Bromma flygplats placering finns strikta bullerkrav som begränsar flygplansu­rvalet.

– Det finns väldigt få plan på marknaden som klarar bullergrän­serna på Bromma, säger Peder Grunditz, flygplatsd­irektör på Bromma flygplats.

Den flygplanst­yp som Brussels airlines nu vill an- vända, Sukhoi SSJ-100, bullrar lika mycket som de gamla planen och hamnar precis på fel sida om bullergrän­sen.

För att lösa det har Brussels airlines räknat ut att genom att lasta den föreslagna flygplanst­ypen lite lättare vid start så hamnar man precis på bullergrän­sen. En teknik som även används för de flygplan bolaget har på Bromma flygplats idag.

Det låter väldigt omständlig­t, varför köper man inte bara in plan som klarar bullerkrav­en?

– Jag skulle säga att det i mångt och mycket är en kostnadsfr­åga och att lasta planen lättare är i sig inte speciellt omständlig­t, säger Peder Grunditz.

Stockholms miljöborga­r- råd Katarina Luhr (MP) är kritisk till Brussels airlines val av nya plan.

– Anledninge­n till att vi tycker att det är dåligt är att många stockholma­re är bullerstör­da, vi räknar med att 13 000 personer störs av buller från Bromma flygplats, säger hon.

Men varför godkände ni i miljö- och hälsoskydd­snämnden då de nya planen?

– Om man klarar miljötills­tåndet får man flyga från Bromma. Då får vi som tillsynsmy­ndighet inte säga på nåt annat sätt.

Samtidigt har flygbolage­t BRA haft planer på att köpa in de tystare planen Bombardier. Men företaget avvaktar nu ett besked från regeringen om införandet av flygskatt.

Blir det inte paradoxalt att det är din regering som samtidigt gör att bolagen inte vill satsa pengar på de tystare planen?

– Jag tycker flygbolage­n ska ta sitt ansvar både vad gäller miljö och buller. Så jag tycker att man ska köpa in de här planen i alla fall. Den utredning som har gjorts visar att även om flygskatte­n införs kommer flygresenä­rerna att öka men inte lika snabbt. Så frågan är hur mycket flygbolage­n faktiskt kommer att påverkas i grunden av flygskatt, säger Katarina Luhr.

Flygbolage­n ska ta sitt ansvar.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? BULLRAR. Brussels airlines köper in nya plan till Bromma flygplats som bullrar lika mycket som de gamla.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE BULLRAR. Brussels airlines köper in nya plan till Bromma flygplats som bullrar lika mycket som de gamla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden