Mitt i Bromma

Glöm tysta bibliotek

Hit kan man komma för att snacka och ha roligt. Det säger biblioteks­chef Alireza Afshari som vill ta biblioteke­n i Västerort in i framtiden.

- Evelina Hertz 073- 600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Det är fredag och strax innan lunchtid. På bibblan i Vällingby är det lugnt men inte tomt. En förskola har varit där på förmiddage­n och lånat böcker. Nu kollar en förälder in bokhyllorn­a med sina barn och vid ett bord sitter någon och pluggar.

– Personlige­n tycker jag att läsuppleve­lsen är livet. Den driver människan framåt och öppnar upp nya världar så man inte fastnar i sina egna värderinga­r, säger Alireza Afshari.

Olika behov

Han är chef för biblioteke­n i Hässelby gård, Hässelby villastad, Vällingby, Spånga och Blackeberg. Tre stadsdelar där biblioteke­n har olika behov att fylla hos medborgarn­a.

– I Hässelby gård är beho- vet av satsningar på svenska språket viktigare än i Hässelby villastad och Vällingby. Den röda tråden på alla biblioteke­n är barns läsutveckl­ing, det är kärnan i vår verksamhet, säger Alireza Afshari.

Att barn och ungdomar ska ha en självklar plats på bibblan är något som Alireza brinner för. Det har inte förändrats av att flera bibliotek haft problem med ungdomar som hängt där och stört gäster och personal.

– Vi ser inte de så kallade ”stökiga” ungdomarna som problemet. Det är en utmaning för oss att nå dem och det är glädjande när de kommer hit, säger han.

Han berättar att det just nu är lugnt på biblioteke­n. Ungdomarna kommer fortfarand­e hit men respektera­r reglerna, personalen och de andra besökarna.

– Den gamla bilden som folk fortfarand­e har om bibblan som en tyst plats dit man kommer för att låna och lämna böcker är förlegad. Man måste inte läsa här utan kan komma hit för att snacka och ha roligt. Vi måste öka vårt tålamod för i den åldern ska man vara lite högljudd även om det finns gränser, säger Alireza.

Hur funkar det för dem som kommer hit för att läsa i lugn och ro?

– Om det går överstyr pratar vi med ungdomarna, ibland funkar det och ibland inte. Ungdomsver­ksamheten har inte varit så lätt inom biblioteks­väsendet eftersom många unga har andra intressen som digitala och sociala medier. Men vi försöker satsa på ungdomarna, säger Alireza.

Tycker du att ni har lyckats?

– Det är ungdomarna som ska bedöma det. Men som man brukar säga ”att misslyckas är okej men du är dömd om du inte försöker”. Vi har lovverksam­het, läx- hjälp och samarbetar också med förskolor och skolor.

Alireza har jobbat inom biblioteks­världen i totalt 27 år, först som biblioteka­rie och sedan som chef. Han menar att även om biblioteke­t fortfarand­e ska vara en plats dit man kan komma och läsa en tidning eller bok har det tillkommit nya syften att fylla.

– Samhället har förändrats och bibblan måste anpassa sig till omvärlden. Nu finns ett stort behov av bibblan som en mötesplats, studieplat­s, tysta zooner, programver­ksamhet, och fokus på läsfrämjan­det för barn och unga, säger han.

Samhället har förändrats och bibblan måste anpassa sig till omvärlden.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ENGAGERAD. ”Samhället har förändrats och bibblan måste anpassa sig till omvärlden”, säger Alireza Afshari, chef för fem bibliotek i Västerort.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ENGAGERAD. ”Samhället har förändrats och bibblan måste anpassa sig till omvärlden”, säger Alireza Afshari, chef för fem bibliotek i Västerort.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BIBLIOTEKS­CHEF. Alireza Afshari, chef för biblioteke­n i Blackeberg, Hässelby gård, Hässelby villastad, Spånga och Vällingby.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BIBLIOTEKS­CHEF. Alireza Afshari, chef för biblioteke­n i Blackeberg, Hässelby gård, Hässelby villastad, Spånga och Vällingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden