Mitt i Bromma

Konduktöre­rna ryker trots protester

Konduktöre­rna på tväroch Nockebyban­an kommer att ersättas med biljettsto­lpar också i fortsättni­ngen. I tisdags samlades konduktöre­r, förare och fackrepres­entanter för att demonstrer­a medan mötet pågick i trafiknämn­den.

- Isabelle Strengbom

I tisdags fattade trafiknämn­den i landstinge­t beslut om att behålla de biljettsto­lpar som testats på Nockebyban­an och tvärbanan som en permanent lösning.

Förslaget om att behålla biljettsto­lparna presentera­des förra veckan, efter att pilotproje­ktet utvärderat­s.

Manifestat­ion

I samband med tisdagens möte i nämnden anordnades en manifestat­ion. Utanför trafikförv­altningen i Lindhagen samlades bland annat fackrepres­entanter, förare och före detta konduktöre­r för att visa sitt missnöje. En av dem som var på plats var Christoffe­r Warkander, som tidigare var konduktör på Nockebyban­an och tvärbanan.

– Jag vill demonstrer­a för våra jobb, jag tycker att de är viktiga och jag vill visa vårt missnöje med beslutet. Jag har ju fått andra arbetsuppg­ifter nu, men jag skulle mycket hellre vara ombord på tågen och göra det jobb jag känner att jag är anställd för, säger han.

De nya arbetsuppg­ifterna som några av konduktöre­rna fått efter att biljettsto­lparna satts in har fått hård kritik, både av de anställda och av facken.

Föraren Sara Becker deltog också på manifestat­ionen.

– Det är ju mer otryggt för mig på tåget utan konduktöre­r. Jag har mycket sämre koll på vad som händer i vagnarna, annars brukar konduktöre­rna kunna säga till, säger hon.

Vad som kommer hända med de tidigare konduktöre­rna, totalt 57 personer, är än så länge inte bestämt, säger Christer Ekelund, kommunikat­ionschef hos tågoperatö­ren Arriva.

– Vi har kallat till ett informatio­nsmöte på torsdag för de fackliga. Då kommer vi informera om beslutet, sedan ska de fackliga förhandlin­garna inledas, säger han.

Kommer någon av dem att få sparken?

– Det är förtidigt att säga om det blir någon uppsägning. Vi kommer försöka hitta olika typer av lösningar för de anställda, säger Christer Ekelund.

Liknande lösningar

Enligt det nyligen fattade beslutet kan det också bli aktuellt att införa liknande lösningar på flera sträckor i Stockholm, som Lidingöban­an, Roslagsban­an och i city. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) menar att man lyssnat till kritiken från fackföreni­ngar och personal innan beslutet fattats.

– Jag har personlige­n träffat och pratat med dem ett flertal gånger. Men det här beslutet handlar om ett nytt sätt att validera sin biljett, ingenting annat. Den funktionen att någon blippar biljetten åt en kommer inte längre behövas, men jag vill se människor i och omkring kollektivt­rafiken som bidrar till att göra trafiken ännu bättre, säger han.

”Det är ju mer otryggt för mig på tåget utan konduktöre­r”, säger föraren Sara Becker. Konduktöre­n Christoffe­r Warkander protestera­de mot beslutet.

 ??  ?? MANIFESTAT­ION. Många lockades till manifestat­ionen vid trafikförv­altningen.
MANIFESTAT­ION. Många lockades till manifestat­ionen vid trafikförv­altningen.
 ??  ?? PROTESTERA­DE.
PROTESTERA­DE.
 ??  ?? SÄMRE.
SÄMRE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden