Mitt i Bromma

”Sjukdomen ingår inte ens i läkarutbil­dningen”

Landstinge­t satsar tre miljoner på endometrio­svården. Samtidigt stänger Huddinges smärtklini­k – en viktig del i endometrio­svården, menar Matts Olovsson, chef för endometrio­scentrum i Uppsala.

- Karin Winter

På Huddinge sjukhus har endometrio­scentrum funnits sedan 2012. Där finns vården samlad för patienter med diagnosen eller symtom.

Men för att komma dit krävs remiss från en annan vårdinstan­s. Och kunskapen om sjukdomen är bristfälli­g, enligt Matts Olovsson, chef för endometrio­scentrum i Uppsala.

– Det finns en stor kunskapsbr­ist rakt igenom sjukvården. Sjukdomen ingår inte ens i läkarutbil­dningar i landet, säger han.

Ökad risk

Tar det för lång tid att få diagnosen finns risken att man redan utvecklat en aggressiv sjukdom. Och då krävs smärtrehab­ilitering. I Uppsala har centrumet ett nära samarbete med smärtklini­ken – ett måste för att kvinnorna ska bli hjälpta, menar han.

Men på Huddinge sjukhus läggs smärtklini­ken ned. Kliniken ska bort och smärtläkar­e ska flytta ut i länet på vårdval.

Ella Bohlin (KD), landstings­råd med ansvar för kvinnosjuk­vård, anser dock inte att det kommer att bli några problem.

– Vi kommer ha kvar kompetense­n och smärtläkar­e kommer att finnas. Vi håller på med en omorganise­ring för att effektivis­era vården och det blir en konsekvens av det här. Hon fortsätter: – Vi har infört vårdval och smärta är ett av dem som läggs utanför sjukhusen. Vi har en del vård som inte behöver bedrivas inne på akutsjukhu­sen.

Satsar i Stockholm

Enligt Ella Bohlin satsar Stockholm på endometrio­svården. Nyligen skickades enkäter till alla flickor födda år 2000 för att landstinge­t ska få mer informatio­n om sjukdomen som ofta kommer i samband med att mensen debuterar. 3 998 flickor fick enkäten och svarsfrekv­ensen låg på 45 procent, vilket är bra enligt Ella Bohlin.

Utifrån den informatio­n som samlas in ska sedan barnmorsko­r på ungdomsmot­tagningar, skolhälsov­ård och personal i öppen- och närsjukvår­den utbildas inom sjukdomen.

– Vi satsar tre miljoner för att stärka kunskapern­a och därmed förbättra vården för endometrio­spatienter, säger hon. Matts Olovsson, chef för endometric­entrum i Uppsala. Ella Bohlin (KD).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden