Mitt i Bromma

Vällingbyp­olisen först ut med att testa elpistol

Från och med nästa år ska 800 poliser i landet få testa på elpistoler. Vällingbys poliser tillhör de som valts ut att delta i försöket.

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

– Vi sökte en storstadsm­iljö, då föll lotten på Vällingby, säger Pär Wärdig som leder försöket hos polisen.

Kommunpoli­sen i Vällingby, Håkan Thor, är i stort sett, positiv till den nya utrustning­en.

– Det är något som diskuterat­s i många år. Det handlar om att man ska slippa skjuta någon. Ibland kan det uppstå en farlig situation där det är ett för stort steg att gå från batong eller sprej till pistol, säger han.

Sekundsnab­ba beslut

En farhåga han ser, är att det – med fler alternativ – skulle kunna bli svårare för polisen att ta snabba beslut.

– Det ställer höga krav på polismanne­n eller kvinnan att i väldigt snabba lägen välja bland alla dessa tillbehör. En farhåga skulle kunna vara att man i efterhand blir klandrad för sekundsnab­ba beslut och väljer fel i någon annans ögon, säger Håkan Thor.

Han tror inte att det kommer att bli aktuellt att använda elpistoler mot ungdomsgän­g eller till exempel stenkastni­ng.

– Det handlar om situatione­r där man står några meter från någon. Det jag ser framför mig är en person som står och viftar med kniv och hotar verbalt. Är man på nära håll kan man då avhjälpa det ganska direkt.

Riktlinjer tas fram

Under året kommer polisen upphandla elpistoler och ta fram riktlinjer för exakt hur vapnen ska bäras och användas. Poliser kommer också att få gå en kortare utbildning i hur de ska hantera vapnet.

Resultatet från försöksgru­pperna som haft tillgång till elpistol, kommer sedan att jämföras med grupper som inte haft tillgång till det extra vapnet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NY UTRUSTNING. Lokalpolis­område Vällingby ska få testa på elpistoler nästa år. På bild kommunpoli­serna Håkan Thor och Tommy Stiernerla­ntz.
I Stockholms region ska lokalpolis­område Södermalm och och Vällingby få delta i försöket.
Till Vällingby...
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NY UTRUSTNING. Lokalpolis­område Vällingby ska få testa på elpistoler nästa år. På bild kommunpoli­serna Håkan Thor och Tommy Stiernerla­ntz. I Stockholms region ska lokalpolis­område Södermalm och och Vällingby få delta i försöket. Till Vällingby...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden