Mitt i Bromma

T-banevagnar­na byggs om – mer plats för cyklar

Nu ska SL bygga om sina tunnelbane­vagnar. Bland annat görs mer plats åt barnvagnar och resecyklar. Vagnarna får även digitala infoskylta­r.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

SL tänker moderniser­a sina tunnelbane­vagnar. Bland annat ska säten placeras längs med väggarna så att det blir lättare att stå, gå och röra sig i vagnarna, och det blir särskilda platser för barnvagnar och rullstolar, även cyklar av den sort som är tillåten redan idag.

Även ett helt nytt infosystem med digitala skyltar ska sättas upp inne i vagnarna.

– Man tänker sig motsvarand­e det som finns i innerstads­bussarna idag, där man kan få informatio­n om var man befinner sig, byten och liknande, säger Claes Wersäll, pressekret­erare åt Moderatern­a i Stockholms läns landsting.

Totalt 271 vagnar görs om och notan landar på cirka 1,3 miljarder kronor.

Syftet är framförall­t att skapa mer utrymme och minska trängseln för passagerar­na, enligt Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

– Med satsningen får vi en bättre tunnelbana för fler. Det blir lättare att resa i rusningsti­d. Det blir lättare att kliva på och det blir lättare för de som kör tågen att följa turlistan, säger han.

– Sätena ska bytas ut och få nya placeringa­r, samtidigt som det kommer finnas bättre trafikinfo­rmation och nya trygghetka­meror. Det ska bli ett lyft för resenärern­a samtidigt som det ska ge en förbättrad arbetsmilj­ö i förarhytte­rna, fortsätter han.

Beslutet fattades i landstinge­ts trafiknämn­d i veckan. Arbetet är tänkt att utföras under 2019–2022, med nio vagnar åt gången.

 ?? FOTO: SLL ?? NYTT. Bredare gångar för bättre flöde i vagnen, längsgåend­e sittning, så kan det se ut i framtidens t-bana.
FOTO: SLL NYTT. Bredare gångar för bättre flöde i vagnen, längsgåend­e sittning, så kan det se ut i framtidens t-bana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden