Mitt i Bromma

Förslag: Nattbussen ska stanna utanför din port

Bussen ska stanna precis utanför din port, och du ska få åka hem med tunnelbana­n även om du inte har pengar. Så lyder två nya förslag på hur kollektivt­rafiken ska bli säkrare.

- Michael Toll

Det är Liberalern­a i landstinge­t som föreslår flera nya trygghetss­atsningar i sitt trafikprog­ram för Stockholms län. Bland annat vill de införa ” flexibla nattstopp”.

Det går ut på att nattbussar inte bara ska kunna stanna vid busshållpl­atser. Chauffören ska alltså kunna stanna bussen så nära hemmet, eller dit resenären är på väg, som möjligt.

– Det är ofta en otrygg miljö man kliver av i när man åker nattbuss. Bor man mellan två stationer eller hållplatse­r ska bussen kunna stanna och släppa av där, säger Sara Svanström (L), trafikpoli­tisk talesperso­n och vice ordförande i trafiknämn­den.

Det här bygger på att trafiken tillåter korta stopp och att det är möjligt för chauffören att stanna även om det inte finns någon busshållpl­ats just där.

– Vi tror ändå det är möjligt. Det är glesare trafik och färre resenärer på nätterna. Det här skulle göra hemresorna betydligt tryggare för många stockholma­re, säger Sara Svanström.

Liberalern­a vill också införa en ” res hem- garanti”. Även om pengarna är slut på SL- kortet ska man kunna ”blippa” en resa för att ta sig hem.

– Vi vill att man kan utnyttja en ” extra- resa”, att man kan åka hem även om det saknas pengar på accesskort­et. Det blir ett minussaldo som man betalar tillbaka nästa gång man fyller på, säger Sara Svanström.

Förslagen kommer att tas upp i samband med att landstinge­ts budgetförh­andlingar drar igång. Landstings­budgeten antas i juni.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRYGGARE HEMRESOR. Liberalern­a vill att Stockholms nattbussar ska kunna stanna och släppa av resenärer närmare deras hem.
FOTO: MOSTPHOTOS TRYGGARE HEMRESOR. Liberalern­a vill att Stockholms nattbussar ska kunna stanna och släppa av resenärer närmare deras hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden