Mitt i Bromma

Sprängskyd­dar huset ur egen ficka

Förbifarte­ns sprängning­ar dundrar över Västerort och många är oroliga för skador på sina hus. Vinstabon Johnny Ederyd har investerat hundratuse­ntals kronor ur egen ficka för att skydda sitt hem.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Förbifarte­n ska byggas rätt under Johnny Ederyds 1920- talshus i Vinsta. Trafikverk­et står inte för några förberedan­de arbeten på huset. För att stilla sin oro har han därför investerat pengar ur egen ficka för att minska skaderiske­n.

– Jag har själv haft experter här som varnat mig för att mitt hus står på både berg och lera. Det i kombinatio­n är det värsta tänkbara. Min analys är att jag måste förebygga sprängning­arna som drar igång här i höst, säger han.

Han säger sig ha lagt flera hundratuse­n kronor på huset.

– Det senaste jag gjort är att jag beställt en förstärkni­ng av golvet under garaget, säger Johnny Ederyd som tycker att Trafikverk­ets egna bedömninga­r av husen varit alltför generella.

Anpassar spränginge­n

Enligt Patrik Hamberg, projektled­are på Trafikverk­et, görs i stort sett aldrig några förberedan­de arbeten på husen i riskområde­na. Istället anpassas sprängning­arnas styrka för att förhindra att skador uppstår.

– Börjar vi närma oss gränsvärde­na vidtar vi åtgärder och minskar laddningar­na för att inte vibratione­rna ska komma upp i för höga värdena, säger Patrik Hamberg.

Efter att Johnny Ederyd uppmärksam­mat Trafikverk­et på problemen vid hans hus, har Trafikverk­et skickat ut specialist­er som har undersökt marken på tomten. De har bekräftat att huset står på så kallad delad grundläggn­ing, vilket gör det mer känsligt för vibratione­r. Trafikverk­et har nu ändrat klassninge­n, och satt ett lägre gränsvärde för sprängning­ar vid huset.

I det här fallet stämde ju inte er bedömning. Hur ofta händer det?

– Det är mycket ovanligt. Bedömninge­n ska vara korrekt, men det här är en gammal fastighet.

Finns det anledning till oro om man bor i ett äldre hus?

Jag tycker inte man ska vara orolig, vi kontroller­ar husen efter konstens alla regler. I det här fallet var det något som inte var registrera­t på rätt sätt i stadsbyggn­adskontore­ts arkiv.

 ??  ?? Trafikverk­et kan inte helt förhindra att skador uppstår på grund av arbetet med E4 Förbifart Stockholm. Exempelska­dor kan vara sättningar i husgrunden, skadade fönster och sprickor.
Är du orolig för att en skada har uppstått på ditt hus i samband med...
Trafikverk­et kan inte helt förhindra att skador uppstår på grund av arbetet med E4 Förbifart Stockholm. Exempelska­dor kan vara sättningar i husgrunden, skadade fönster och sprickor. Är du orolig för att en skada har uppstått på ditt hus i samband med...
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRBEREDER. I höst ska Förbifarte­n bygga tunnel under Johnny Ederyds hus, byggt 1922.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRBEREDER. I höst ska Förbifarte­n bygga tunnel under Johnny Ederyds hus, byggt 1922.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden