Mitt i Bromma

Är det nu det blir

Höga hus är på väg att bli en allt vanligare ingrediens i Stockholms skyline.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Förra veckan presentera­de Moderatern­a i Stadshuset sina visioner för en ny stadsdel i Loudden vid Värtahamne­n. Politikern­a Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M) slog på stort och berättade att de ville se 10 000 nya bostäder och Sveriges högsta byggnad, en 300 meter hög guldskimra­nde skyskrapa.

– Det här är det vi vill att stockholma­re ska mötas av när man närmar sig stan istället för oljecister­ner, sade König Jerlmyr när förslaget offentligg­jordes.

”Utstuderad taktik”

De senaste åren tycks viljan att bygga högt ökat. Om skrapan i Loudden bara är ett förslag, så har flera projekt nu lämnat idéstadiet och är på väg att bli verklighet.

Gasklockan i Hjorthagen, Tellus Tower vid Telefonpla­n och Norra tornen i Hagastaden är alla exempel på aktuella bostadsbyg­gen som är högre än 100 meter.

– Ofta har man tagit till rejält i överkant för att husen ska bli höga i slutändan, trots att de mött protester och sänkts. Det är en utstuderad taktik, säger Julia Svensson, chefredakt­ör för tidskrifte­n Arkitektur.

Enligt Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästar­eförening, kan en förklaring ligga i bostadstak­ten. Det byggs mycket, och det byggs på många platser. 2015 byggstarta­des 13 576 bostäder inom Stockholm stad. 2016 hade siffran ökat till 19 417.

– Antalet bostäder som har byggstarta­ts har ökat väldigt mycket bara det senaste året. Det kan vara en förklaring till att man i större utsträckni­ng tittar på höghöjdsal­ternativ. Någonstans måste alla nya bostäder få plats, säger Elisabeth Martin.

Är det nu det händer att Stockholm börjar få skyskrapor?

– Ja, jag tror absolut att det kommer bli fler höga hus i bostadspro­jekt där husen passar in i omgivninge­n. Man måste nog tänka högt och planera höga hus när bostadstak­ten är så hög som den är nu i Stockholm, säger Elisabeth Martin.

– I högkonjunk­tur byggs fler höga hus – och vi har sett många förslag på höghus de senaste åren, då det finns pengar att tjäna för fastighets­bolagen. I slutändan handlar det om politisk vilja, säger Julia Svensson.

Något nytt Manhattan kommer det dock inte bli i Stockholm, om man får tro Elisabeth Marti:.

– Vi kommer absolut inte få en tätare stad med väldigt höga hus. Däremot kommer vi nog kunna se nya bostadskva­rter och stadsdelar där höghus blir verklighet, avslutar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden