Mitt i Bromma

12 tips som ger dig ett friskare liv

Även om du inte planerar att springa milen eller börja hänga på gymmet så finns det mycket du kan göra i din vardag för att få mer energi och minska värk och stelhet.

- Erika Lindén Jansson

Var du en av dem som skaffade gymkort efter jul men aldrig hittade motivation­en? Vill du komma i form till sommaren? Eller helt enkelt bara bli piggare? Genom att smyga in träningen under dagen kan du komma en bra bit på vägen. 1. Ta trapporna Du slipper trängas med folk i rulltrappo­r och hissar, och dessutom får du en snabb konditions- och benträning. 2. Ta en omväg Ta inte alltid den snabbaste vägen från punkt A till punkt B. Förläng alla dina gå-sträckor med 5 minuter. Du får mer frisk luft, solljus, en lugn stund och du rör på dig lite extra. 3. Var en turist Upptäck din omgivning. Ta bilen till en skog du aldrig har utforskat, ta tåget till en strandrems­a eller promenera en till en del av din stad där du aldrig har varit. 4. Stå upp på jobbet Har du ett höj- och sänk- bart skrivbord på jobbet? Grattis! När du sitter ner belastar du ryggdiskar­na, vilket kan orsaka smärta och stelhet. Att stå upp och jobba förebygger dessutom en rad olika sjukdomar, som hjärtkärls­jukdomar och depression. 5. Ta vara på lunchen Att gå tio minuter efter att du har ätit lunch gör dig inte bara piggare under eftermidda­gen, det ger också hjärnan en välbehövd omstart. 6. Cykla till jobbet Har du en cykel som står och skräpar? Börja cykla till jobbet! Om du inte riktigt känner dig redo; cykla till jobbet och åk kommunalt hem. Dagen efter åker du kommunalt till jobbet och cyklar hem. Och så vidare. 7. Tvätta fönster Att tvätta fönster är ett perfekt exempel på hur man kan förena nytta med nöje. Förutom att armar och axlar får sig ett pass så får också benen jobba, speciellt om du behöver kliva upp och ned på en stol.

8. Ta en extra promenad med hunden

Hundägare vet att det inte är någon idé att kämpa emot. Hunden måste ut i alla väder, alla dagar. Ta gärna en extra, eller extra lång, promenad när vädret tillåter. Glad hund, glad ägare, alla nöjda! 9. Byt ut fikan mot parken Ska du träffa en kompis och fika? Byt ut fikan mot en promenad. När vi rör på oss så triggas dessutom hjärnan att koppla bort intrycken runt om oss, vilket gör att ni kan komma på en massa smarta lösningar. 10. Träna framför tvn Superduper­trött? Om du inte orkar styrketrän­a på gymmet så kan du göra det hemma. Med situps, armhävning­ar och plankan kommer du långt. 11. Promenera till affären Ofta tar vi bilen av ren vana. Ha istället som regel att alla rundor som är kortare än 1 kilometer kan utföras gående, med undantag för storhandla­nde. 12. Lek och dansa Att spela Wii, gå Pokémonpro­menader, dansa och ta sig en tur i rutchkanan när man går förbi lekplatsen är inte töntigt utan högst föredömlig­t. Förutom att du får upp pulsen så utlöser också kroppen endorfiner när du har roligt, vilket kan fungera avstressan­de och lindra smärta.

 ?? FOTO: ISTOCKPHOT­OS ?? INGEN STRESS. Att leka är ett roligt sätt att vardagsmot­ionera.
FOTO: ISTOCKPHOT­OS INGEN STRESS. Att leka är ett roligt sätt att vardagsmot­ionera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden