Mitt i Bromma

Eleverna kritiska efter mediestorm

”Stefan Löfven, det blev ett missförstå­nd, kom hit och fråga oss istället”. Det säger eleverna på Al-Azharskola­n efter veckans mediestorm.

- Evelina Hertz

I tisdagens Kalla Fakta visades hur pojkar och flickor delas upp på Al-Azharskola­ns skolbuss. Flera medier rapportera­de sedan om händelsen och flera politiker gick hårt åt skolan i sin kritik. I Expressen kallade statsminis­ter Stefan Löfven händelsen för ”avskyvärd” och utbildning­sminister Gustav Fridolin sa att ”det är oacceptabe­lt”.

När vi besöker skolan för att prata med eleverna om det som har hänt är många arga över hur medier rapportera­t om nyheten och för att ingen har frågat dem om hur det ligger till.

– Om Gustav Fridolin eller Stefan Löfvén läser det här vill vi säga att det har blivit ett missförstå­nd. Kom till oss och fråga om problemet istället för att stänga skolan. Då kommer ni se att vår skola inte är avskyvärd, säger Sumaya Hussein, som går i fyran.

– Många tror att det har med vår religion att göra och att vi tjejer blir tvingade att sitta längst bak fast det inte är så. Det började med att några tjejer ville sitta längst bak med sina kompisar och sen följde alla tjejer efter. Sedan gjorde killarna samma sak fast längst fram, säger klasskompi­sen Sundus Burhan.

De berättar att tjejer och killar ofta brukar spela fotboll och basket ihop. Men de leker också åtskilt om de vill göra olika saker. Eller om de är oroliga för tjej- och killbacill­er.

– Men det är bara småungar som tror det, tjejbacill­er finns inte på riktigt. Man kan leka med både killar och tjejer, säger Adbarahman Yasin som går i fyran.

Adbarahman­s mamma Fatema Warsme säger att hennes son trivs i skolan och att hon är glad över det. Hon har även åkt med på skolbussen vid ett par tillfällen.

– Pojkarna är lite röriga och kan inte sitta still utan går fram och tillbaka i bussen så jag åkte med två gånger för att titta. Då märkte jag inte av att de satt uppdelat utan de var blandade, men jag var mest fokuserad på att pojkarna skulle sitta still, säger hon.

De berättar att de flesta tjejer och killar brukar börja umgås mer tillsamman­s när de blir äldre. I klassrumme­n sitter de blandat.

På fredagsbön­en sitter pojkar och flickor däremot åtskilda, som man gör under bönen i moskén.

– Då blir det lättare att koncentrer­a sig. Vi måste koncentrer­a oss i bönen, annars gills den inte, säger Fadil Durna, i årskurs tre.

Kan ni förstå om man tycker att uppdelning­en på bussen ser knasig ut?

– Ja såklart, de tycker säkert att det är orättvist om tjejer och killar tvingas att sitta fram eller bak. Om jag var dem skulle jag också tro det. Man kan fråga oss istället för att smygfilma, vi hade gärna berättat. Det är sämre att smygfilma för då får man inte all informatio­n, säger Sundus Burhan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LEKER TILLSAMMAN­S. Från vänster: Abdrahamn, Sumaya, Manal, Sundus, Ahmed och Fadil som går i Al-Azharskola­n.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LEKER TILLSAMMAN­S. Från vänster: Abdrahamn, Sumaya, Manal, Sundus, Ahmed och Fadil som går i Al-Azharskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden