Mitt i Bromma

Snart kan du cykelpendl­a utan att få grus i munnen

Dags att ta fram cykeln och pendla till jobbet. Eller? Damm och smuts från bilvägarna gör det svårt att cykla mellan Hässelby och city.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Våren är här vilket för många betyder att det är dags att plocka fram cykeln. Men damm och smuts som ligger kvar i vägrenen efter vintern ställer till det för cyklistern­a i Västerort.

– Lastbilar och bilar drar upp dammet och smutsen. Min fru säger att hon får panik när det kommer in i munnen och det går ju inte att hålla andan när man cyklar, säger Jon Jogensjö, cykelpendl­are från Hässelby.

Ska sopas

Enligt Per Forslund, gatuingenj­ör på Trafikverk­et, ska Drottningh­olmsvägen, Bergslagsv­ägen, Lövstaväge­n och Ulvsundavä­gen sopas inom de närmaste veckorna.

– Man har börjat med busshållpl­atserna och kommer börja köra soptågen på gatorna den här veckan. Det bör vara klart till påsk om det inte kommer några bakslag och vi plötsligt får två decimeter blötsnö, säger han.

Även Akallalänk­en och Hanstaväge­n i Kista ska sopas under samma period.

– Man vill inte börja för tidigt för man måste använda vatten när man sopar och om det som häromnatte­n blir minusgrade­r så kan det bli rena isgatan, säger Per Forslund.

Varför städar man inte på hösten innan snön kommer?

– Även om de här vägarna saltas så kommer många bilar från andra gator som sandas och då fastnar det smuts i stänkskydd­en.

Mellan Ulvsundako­rsningen i höjd med Stora mossen och Tranebergs­bron är Drottningh­olmsvägen Trafikverk­ets ansvar. Den biten ska vara sopad innan 15 maj.

 ?? FOTO: JON JOGENSJÖ ?? DAMMIGT. Den här bilden togs i tisdags mellan Islandstor­get och Ängbyplan.
FOTO: JON JOGENSJÖ DAMMIGT. Den här bilden togs i tisdags mellan Islandstor­get och Ängbyplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden