Mitt i Bromma

Rädda vittnen hotar polisinsat­s

Den som sett något vågar inte prata. Problemet med rädda vittnen gör att misstänkta brottsling­ar kan gå fria i brist på bevis.

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Vällingbyp­olisen utreder nu ett femtontal brott med koppling till den organisera­de brottsligh­eten i Hässelby. Ett av dem är det grova rånet som två gärningspe­rsoner genomförde i en spelbutik i Hässelby gårds centrum den 20 februari. En gärningsma­n omhäktades i torsdags, den andra är fortfarand­e på fri fot.

Vällingbyp­olisen har flera gånger uppmanat kunder som var i butiken under rånet att höra av sig, men än så länge utan framgång.

– Ingen vill leva i ett samhälle där folk begår grova våldsbrott och sedan går fria. Därför är det oerhört är viktigt att ställa upp och vittna, säger Patrik Zanders, operativ samordnare på Vällingbyp­olisen.

I just fallet med det grova rånet är vittnena dessutom själva målsägande­n – det vill säga utsatta för ett brott – eftersom de blev hotade med pistol under rånet.

De senaste åren har det blivit svårare för polisen att få folk att vittna. I framförall­t ungdomsmål blir vittnen oftare hotade eller på annat sätt påverkade till tystnad.

– I många fall vet polisen vem eller vilka som ligger bakom ett brott men man kan inte döma personen för att det inte finns några vittnesmål, säger han.

Däremot menar han att det är väldigt ovanligt att någon faktiskt råkar illa ut efter att blivit hotad och ändå vittnat, i de fall som anmälts och polisen känner till.

– Det finns några enstaka fall i Hässelby-Vällingby.

Vilket skydd kan polisen erbjuda om någon blir hotad och känner sig rädd?

– Då sätter man sig ner i varje enskilt fall och ser vad vi kan hjälpa till med.

Vad gör polisen för att människor ska känna sig trygga att vittna?

– Det är vår uppgift tillsamman­s med övriga samhället att få människor att känna sig bekväma med att berätta. Man kan få lämna sitt vittnesmål på en annan plats så man slipper träffa på den man vittnar mot i korridoren i tingsrätte­n.

Räcker det?

– Nej, vi måste bli bättre på att finnas där för våra vittnen. Från att åtal väcks, till vittnesmål­et och efteråt med en långsiktig kontakt. Annars blir uppfattnin­gen att polisen var med under rättegånge­n och sen bara försvann.

Har ni resurser till det?

– Vi har inget val. Vi måste ha resurser till det.

Men Patrik Zanders tror personlige­n inte att ett ökat stöd till vittnen räcker. En lagändring som tillåter anonyma vittnesmål måste till för att nå en förändring.

– I grund och botten är jag emot anonyma vittnesmål för rättssäker­heten blir naggad i kanten, även om den inte faller helt. Men när vi har ett klimat som i dag är min uppfattnin­g att det behövs i särskilt grova brott, säger han.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? Publicerad förra veckan. SVÅRT ATT HITTA VITTNEN. Bilden är tagen i september 2015 då en man blev skjuten till döds i Hässelby gård.
FOTO: KEVIN WEDIN Publicerad förra veckan. SVÅRT ATT HITTA VITTNEN. Bilden är tagen i september 2015 då en man blev skjuten till döds i Hässelby gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden