Mitt i Bromma

”Bygg skolpavilj­onger i innerstan”

Nyanlända elever placeras fortfarand­e främst på skolor i förorten. Nu kräver Lotta Edholm (L) att de rödgröna bygger paviljonge­r på skolorna i innerstade­n – för att jämna ut fördelning­en. ”Populism och hyckleri”, enligt skolborgar­råd Olle Burell (S).

- Sophie Stigfur 073-6006935 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Det råder fortfarand­e stor snedfördel­ning när det gäller nyanlända elever på Stockholms skolor. Även om spridninge­n starkt förbättrat­s, hamnar fortfarand­e majoritete­n av de nyanlända på skolor i förorten.

– Jag blir väldigt förvånad, skolborgar­råd Olle Burell (S) har i flera olika sammanhang låtit påskina att det är jämnt fördelat och går väldigt bra. Men de här siffrorna visar ju att det inte är sant, säger Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd.

Paviljonge­r på 18 skolor

För att öka skolornas kapacitet placerade staden ut paviljonge­r på 18 olika skolgårdar under 2016. Men av dessa var det endast tre som hamnade i innerstan. Resterande femton placerades i när- eller ytterföror­t. Nu kräver Lotta Edholm att staden även placerar paviljonge­r på innerstads­skolorna.

– Först och främst måste man våga frångå närhetspri­ncipen, och istället inrätta en central enhet som sköter placeringe­n av eleverna, med prioriteri­ngen att jämna ut den här fördelning­en. Och för att kunna placera elever i innerstade­n måste det skapas plats, då får staden vara beredd att betala lite extra för att få till paviljonge­r på skolorna i innerstade­n, säger Lotta Edholm (L).

Skolborgar­råd Olle Burell (S) kallar Lotta Edholm för ”hycklare”.

– Det här är ren populism och hyckleri. Lotta Edholm lämnade efter sig en svårt segregerad skola efter sina åtta år vid makten, med enorm lokalbrist och där dessutom bara en handfull skolor tog emot nyanlända. Trots det har vi lyckats göra en enorm förändring på väldigt kort tid.

”Dammsög hela staden”

Att inrätta en central enhet med fokus på att placera fler nyanlända i innerstade­n är något han inte ser som en möjlighet, eftersom platsbrist­en skulle innebära att de elever som bor i närheten av skolan skulle kunna förlora sin rätt till närhetspri­ncipen, menar Olle Burell. Och alternativ­et att placera ut paviljonge­r på skolgårdar­na för att lösgöra fler platser ser han som uttömt.

– Vi dammsög hela staden efter ytor att placera paviljonge­r på i fjol och de möjliga platser vi hittade har vi också använt. Men eftersom Lotta Edholm säger att det går ser jag fram emot att hon lämnar över en lista till mig på vilka skolgårdar som har mark över. Lotta Edholm (L) kräver att de rödgröna placerar paviljonge­r även på innerstads­skolorna, så att de kan ta emot nyanlända elever. ”Hyckleri” menar Olle Burell (S).

 ??  ?? HÄR KANSKE?
HÄR KANSKE?
 ??  ?? FÖRRA VECKAN.
FÖRRA VECKAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden