Mitt i Bromma

Varför är det (typ) tomt på BP:s läktare?

I helgen är det hemmapremi­är på Grimsta för Brommapojk­arna i årets omgång av Superettan. Samtidigt invigs den nya jätteläkta­ren – men bara 54 säsongskor­t är sålda. Kommer BP att fylla den?

- Isabelle Strengbom Stella Papapanagi­otou

Med sina drygt 4 000 medlemmar och 265 lag i seriespel är Brommapojk­arna, enligt egen utsago, Europas största fotbollsfö­rening. Men på herrlagets matcher är det glest på läktaren.

När Superettan drog igång förra helgen satt endast runt 25 supportrar i bussen till Borlänge, där BP mötte Dalkurd (matchen slutade 0-0). Likadant var det under semifinale­n i Svenska cupen häromvecka­n, när laget mötte Norrköping (då BP förlorade 0-4).

Stefan Struvert, ordförande för Bromma support hade gärna sett att det var fler men konstatera­r samtidigt att det var som det brukar.

– Brommapojk­arna är inte en traditione­ll supporterk­lubb som en del andra klubbar, men det behöver inte återspegla hur stort engagemang­et är, säger Stefan Struvert.

”Många håller på oss”

Brommapojk­arnas sportchef Roberth Björknesjö är inne på samma spår.

–Många håller på oss, men det är inte så många som står i klacken och hejar högljutt. Samtidigt har det blivit fler under de senaste åren, säger han.

När den första hemmamatch­en spelas på Grimsta nu i helgen, när BP möter Örgryte, hoppas man att den nya läktaren, som tornar upp sig längs fotbollspl­anens långsida, ska leda till större publikskar­a de kommande matcherna. Men hittills har endast 54 säsongskor­t sålts.

– Att det inte är fler beror delvis på att folk vet att de kan komma 20 minuter innan match och få plats. I helgen räknar vi med runt 2 400 i publiken, varav bortalaget tar med 250. De här nya facilitete­rna kan ju vara ett sätt att locka fler till våra matcher, vi vill ju att läktaren ska bli helt fylld av publik, säger Roberth Björknesjö.

Sportjourn­alisten och Brommabon Patrick Ekwall tror däremot inte att en ny läktare kommer vara tillräckli­gt för att vända supportert­renden.

– Många har sina barn i BP, men hejar på någon av de stora klubbarna när det handlar om högre nivåer. Samma sak gäller för de som spelar för Brommapojk­arna, de är ofta supporters till en annan klubb. Det handlar om en jättelång tradition inom klubben, som kan vara svår att bryta, säger han.

Patrick Ekwall menar att supporterl­äget är liknande i andra fotbollskl­ubbar, och jämför med bland annat BK Häcken.

Och han ser en del fördelar med de mer publikgles­a matcherna.

– Det händer att jag går och tittar på Brommapojk­arna någon gång då och då, för det är lite trevligt och mysigt och stå och hänga vid planen och käka en varmkorv. Det är lite myspys i jämförelse med andra klubbar, säger han.

Hoppas på fler

Brommasupp­orts ordförande Stefan Struvert hoppas ändå på att få sällskap på läk- taren av fler supportrar framöver.

– Med tanke på hur många som har sina barn med och spelar i BP så borde betydligt fler vara med. Jag tror att många har en förutfatta­d mening om att det är skrik och stök i en supporterk­lubb. Så är det absolut inte hos oss. Vi är faktiskt motsatsen, och kommer aldrig tolerera dåligt språk eller liknande.

Hur ska ni göra för att locka fler till er supporters­kara då?

– Haha, vi kanske borde sätta ut en kontaktann­ons. Vi passar dem som gillar lugna skogsprome­nader och trevligt umgänge. Det är jättefin natur ute vid Grimsta IP faktiskt, säger Stefan Struvert.

Med tanke på hur många som har sina barn med och spelar i BP så borde betydligt fler vara med.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK BJERNULF ?? GLEST. När BP spelade sista matchen i Svenska cupen i Norrköping följde runt 25 personer med i supporterb­ussen.
FOTO: ERIK BJERNULF GLEST. När BP spelade sista matchen i Svenska cupen i Norrköping följde runt 25 personer med i supporterb­ussen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GILLAR MYS. Sportjourn­alisten Patrick Ekwall tycker att det finns fördelar med publikgles­a matcher.”Det är lite myspys i jämförelse med andra klubbar”, säger han.
FOTO: PRIVAT GILLAR MYS. Sportjourn­alisten Patrick Ekwall tycker att det finns fördelar med publikgles­a matcher.”Det är lite myspys i jämförelse med andra klubbar”, säger han.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOPPAS. Roberth Björknesjö, sportchef i Brommapojk­arna vill se hela den nya läktaren full.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOPPAS. Roberth Björknesjö, sportchef i Brommapojk­arna vill se hela den nya läktaren full.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden