Mitt i Bromma

Allas ögon på ditt bordsskick

Mukbang, att sända live samtidigt som man äter, blev ett av nyorden 2016. På en dumplingre­staurang i Hornstull försöker man anamma trenden. Men alla är inte imponerade av konceptet.

- Text: Saga Elgenstier­na | Foto: Sacharias Källdén

Mukbang-stationen består av en skärm som sitter fast på väggen framför ett illrosa bord och några barstolar. Tekniken ser till en början väldigt enkel ut: det är bara att logga in och starta en sändning. Men om man inte rör på ansiktet och händerna tillräckli­gt mycket så loggas man ut efter några sekunder.

När jag själv ska sätta mig framför skärmen själv så känner jag mig mest ful. Dippsåsen droppar och kladdar från ätpinnarna. Jag är högst medveten om hur jag ser ut och kan inte för mitt liv förstå vem som skulle vilja se detta.

Mukbang är en stor nättrend från Sydkorea. Ordet betyder ungefär ”ätsändning” och innebär att en person direktsänd­er i sociala medier när hen äter. Ofta rör det sig om en stor portion mat.

På dumplingre­staurangen Beijing 8 i Hornstull finns nu möjlighete­n att visa upp sitt ätande för världen. Eller åtminstone på deras hemsida och sin egen Facebook.

Kerstin Liedholm från Tullinge är en av dem som sitter framför Mukbangskä­rmen när Stockholm Direkt besöker restaurang­en. Hon fick höra talas om det genom en hemsida för statister och har fått lunch gratis i utbyte mot att hon ”mukbangar”.

– Det är kul! Det är väldigt nymodigt, men det är bra att vänja sig och se det som utmaningar. Det är ett evigt fotografer­ande av middagar för Facebook och Instagram, här kan man kombinera allt och ändå njuta av maten, säger hon.

Trots att hon uppskattar initiative­t så tror Kerstin Liedholm inte att livetrende­n är något som hon kommer att engagera sig i så mycket själv.

– Nej, men jag gillar att det är enkelt och jag kanske tar med barnbarnen hit. Jag tror att de kommer att gilla det.

Alexandra Weilenmann är lektor vid institutio­nen för tillämpad IT vid Göteborgs universite­t och säger att Mukbang är ännu ett steg i livesändni­ngstrenden, trots att det fortfarand­e anses bättre att vara närvarande i stunden.

– Jag tänker på diskussion­en förra sommaren, det var artister som inte ville att man skulle filma under konsertern­a. Det finns fortfarand­e något fint i att vara fokuserad och då ska man inte använda sin telefon, man ska ju lägga undan den när man ska äta middag och Mukbang går lite emot det.

Efter alla matbilder på Instagram och i andra sociala medier så är Mukbang och andra former av livesändni­ngar en naturlig utveckling, men Alexandra Weilenmann tror att tekniken skulle kunna användas till annat.

– Tyvärr är det kanske inte de som behöver det som mest som använder sig av sådana här livesändni­ngar. Äldre skulle kunna må bra av att känna att de äter tillsamman­s med andra, men de som livesänder är oftast unga människor som har ett stort umgänge online.

Människans behov av att dela med sig av sina tankar och sitt liv är inte något nytt, enligt Alexandra Weilenmann.

– Vi har alltid velat dela med oss av det vi gör, det är tekniken som gör att vi får fler möjlighete­r att dokumenter­a och dela. Att det går att göra det så mycket och ofta beror på tekniken, men behoven är gamla. Det är absolut en trend som växer, säger hon.

Det märks dock att konceptet är nytt i Sverige. Flera av de lunchgäste­rna som sitter vid de vanliga borden är skeptiska till att livesända sin lunch. De säger att det är bättre att fokusera på maten man äter än på hur man ser ut.

– Varför ska någon titta på mig när jag äter? Jag äter ju som en gris!

Varför ska någon titta på mig när jag äter? Jag äter ju som en gris!

 ??  ?? NYMODIGHET. Tomas Berglund och Kerstin Liedholm testade den nya mukbang-stationen. ”Jag kanske tar med barnbarnen hit”, säger Kerstin Liedholm.
NYMODIGHET. Tomas Berglund och Kerstin Liedholm testade den nya mukbang-stationen. ”Jag kanske tar med barnbarnen hit”, säger Kerstin Liedholm.
 ??  ?? TESTING TESTING. Vår reporter Saga Elgenstier­na känner sig inte helt bekväm med att äta framför kameran, även om det ser ut så.
TESTING TESTING. Vår reporter Saga Elgenstier­na känner sig inte helt bekväm med att äta framför kameran, även om det ser ut så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden