Mitt i Bromma

ETT AV LANDETS BÄSTA KAFÉER FINNS I ÄPPELVIKEN

Park konditori har tagit sig in på ansedda listan.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

1929 öppnade Park konditori i Äppelviken. Med de storblommi­ga tapeterna och den gammaldags inredninge­n känns det lite som att tiden stått stilla. Men många ägare har kommit och gått och sedan åtta år tillbaka drivs Park av Carolina Viding och Josefin Åhlfeldt.

I veckan stod det klart att Park har lyckats komma in på White guides prestigefu­lla lista över Sveriges bästa kaféer. I Stockholm var det totalt nio kaféer som kvalade in sig i år.

– Det är jätterolig­t! Det är väldigt kul att bli uppmärksam­mad för det man gör, och det man kämpar för sju dagar i veckan, säger Carolina Viding.

Allt bakas på plats

För Park är ett hantverksb­ageri, säger hon, allt bakas på plats och man är supernoga med vad man stoppar i det som bakas.

– Vi maler vårt eget mjöl, säger Carolina Viding.

Vadå, här, på plats?

– Ja. Det som skiljer ett hantverksb­ageri från ett vanligt bageri är att man styr in på en jättesnäv väg som man inte tummar på.

Under helgerna, när besökarna är som flest, bakar personalen runt 60 limpor och 300 frallor per dag, tillsamman­s med övriga bakverk nere i bageriet i källaren.

– Det är väldigt fritt, jag får göra lite vad jag vill för att utveckla bakningen. Det får man inte göra på alla ställen, säger chefsbagar­en Gustav Leeb-Lundberg.

Men även klockan halv två en vanlig torsdagsef­termiddag är det mer eller mindre fullsatt i lokalen.

– Det är lite av en samlingspl­ats, som ett vardagsrum, säger Carolina Viding.

Vid ett bord sitter Leif Andersson och Pelle Jernström och dricker kaffe. Se- dan flera år tillbaka ses de en gång i månaden och äter lunch på olika ställen. Efteråt går de alltid till Park och fikar. Leif Andersson har bott i Äppelviken i 30 år och sett kaféet byta ägare. Han gillar hur Park har utvecklats.

– Nu känns det lite kreativt och yngre, säger han.

– Ja, modernt mitt i det omoderna, fyller Peller Jernström i och gör en gest mot möblemange­t.

Man styr in på en jättesnäv väg som man inte tummar på.

 ??  ?? STOLT. Carolina Viding har drivit Park tillsamman­s med Josefin Åhlfeldt i åtta år.
STOLT. Carolina Viding har drivit Park tillsamman­s med Josefin Åhlfeldt i åtta år.
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? STAMMISAR. Leif Andersson och Pelle Jernström går alltid till Park och fikar när de ses.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA STAMMISAR. Leif Andersson och Pelle Jernström går alltid till Park och fikar när de ses.
 ??  ?? PÅ PLATS.
”Det är väldigt fritt, jag får göra lite vad jag vill för att utveckla bakningen”, säger chefsbagar­en Gustav LeebLundbe­rg.
PÅ PLATS. ”Det är väldigt fritt, jag får göra lite vad jag vill för att utveckla bakningen”, säger chefsbagar­en Gustav LeebLundbe­rg.
 ??  ?? GLAD. ”Det är väldigt kul att bli uppmärksam­mad för det man gör”, säger Carolina Viding om att ha tagit plats i White guide.
GLAD. ”Det är väldigt kul att bli uppmärksam­mad för det man gör”, säger Carolina Viding om att ha tagit plats i White guide.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden