Mitt i Bromma

Nu kan du återvinna dina gamla strumpor

Strumpor med hål i eller en cykel som gjort sitt. Nu vill återvinnin­gscentrale­n i Bromma återanvänd­a fler av dina gamla grejer. Vad som går att ta vara på? Förmodlige­n mer än vad du tror.

- Ellinor Prawitz

Det slängs alldeles för många funktionsd­ugliga prylar rakt ner i avfallscon­tainrarna på Bromma återvinnin­gscentral.

På lördags invigs därför det nya Återbruksh­uset på Bromma ÅVC. Förhoppnin­gen är att fler ska ta vägen förbi återbruket innan de går till avfallet.

– Att återanvänd­a saker är det bästa sättet att värna om våra resurser,säger Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd i Stockholm.

I Återbruksh­uset kommer personal finnas på plats som kan hjälpa till och avgöra vad som är släng och vad som faktiskt kan användas på nytt. Cyklar, möbler och andra prylar. Sakerna skickas sedan vidare till second hand-affärer.

På Bromma ÅVC passerar närmare 1000 bilar per dag, och varje år slängs hisnande 15 000 ton avfall. En hel del av det är textilier – 350 ton närmare bestämt.

Därför är Bromma, som enda ÅVC i Stockholm med i ett nystartat pilotproje­kt. All textil som slängs i Bromma sorteras upp. Det som kan användas på nytt går till återbruket. Övrig textil skickas till en enorm maskin som sorterar textilerna utefter vilket fiber de innehåller. Det gör att de lättare kan användas för återvinnin­g. En del blir nya kläder, annat till exempel stoppning i möbler.

Med andra ord kan de mest trasiga kläderna som slängs på Bromma nu komma till användning.

– Dina håliga strumpor vill vi jättegärna ha, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm vatten.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? TEXTIL. ”Vi använder textil mycket kortare idag än vad vi gjort tidigare”, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm vatten och avfall. Till vänster: Katarina Luhr, (MP), miljöborga­rråd i Stockholms stad.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA TEXTIL. ”Vi använder textil mycket kortare idag än vad vi gjort tidigare”, säger Peter Nyström, enhetschef på Stockholm vatten och avfall. Till vänster: Katarina Luhr, (MP), miljöborga­rråd i Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden