Mitt i Bromma

Här får p-vakter inte lappa trots p-förbudet PARKMARK.

-

För drygt ett halvår sedan infördes parkerings­avgifter på gatorna i Minneberg och Traneberg. I samband med det har en grusplätt på Tranebergs­ängen börjat användas som parkerings­plats av folk som vill undvika avgifterna.

– Det står 10-15 bilar där dygnet runt. Folk som har bil har nu nosat upp en sån här piratplats blixtsnabb­t, säger Minnebergs­bon Kenneth Holmgren.

Del av lekpark

Platsen är en del av Tranebergs lekpark och inte en parkering. Det är parkmark och därmed helt förbjudet att stå enligt Stockholms stads lokala trafikföre­skrifter. Men trots det har inte de parkerings­vakter som rör sig i området, rätt att lappa bilarna i parken.

Det finns nämligen inget som gör det tydligt för bilister att det är förbjudet att parkera på platsen.

– Det finns en rättspraxi­s som säger att om en viss plats, allmänt används för trafik med motorfordo­n, så att det ser ut som en väg eller parkering, kan det anses vara en väg eller parkering i juridisk mening, säger Jarina Edlund, jurist på Trafikkont­oret.

På Bromma stadsdelsf­örvaltning är man medveten om problemet och vill att bilarna ska bort, till exempel genom att trafikkont­oret sätter upp en skylt om parkerings­förbud. Men det går inte, menar Jarina Edlund.

– Man kan inte skylta om parkerings­förbud på parkmark, eftersom det redan är förbjudet att parkera där.

Istället måste stadsdelen

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? PIRATPARKE­RING. ”Jag tycker att det är bedrövligt att folk som gör rätt för sig måste betala boendepark­ering medan de som inte gör det får stå gratis”, säger Minnebergs­bon Kenneth Holmgren.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ PIRATPARKE­RING. ”Jag tycker att det är bedrövligt att folk som gör rätt för sig måste betala boendepark­ering medan de som inte gör det får stå gratis”, säger Minnebergs­bon Kenneth Holmgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden