Mitt i Bromma

Mapei vill prata om psykisk ohälsa

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Intensiv och deppig men med ett hoppfullt slut. Så beskriver artisten Mapei själv sin musikalisk­a monolog ”Råttkungen” som har premiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby 12 maj.

– Det svåraste är att inte vara rolig hela tiden utan bestämma när jag ska vara rolig i mitt berättande. Föreställn­ingen är inte kul utan lite mörk och deppig, säger sångerskan och hiphoparti­sten Jacqueline Mapei Cummings.

Den 12 maj har hennes monolog ”Råttkungen” premiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby. Den handlar om psykisk ohälsa och vad som händer om man mår dåligt och faller mellan stolarna i samhällets skyddsnät.

Inte en biografi

Mapei berättar att även om föreställn­ingen är en verklighet­sskildring är det inte en biografi om hennes liv. Hon har använt sina egna erfarenhet­er av depression i arbetet med föreställn­ingen, men den är lika mycket en reaktion på hur psykisk sjukdom bemöts och behandlas.

– Den handlar om en tjej som försöker passa in i samhället men faller mellan stolarna. När hon gör det når hon en frihet för att hon slipper anpassa sig och publiken får följa henne genom det, säger Mapei.

Kommer från fenomen

Namnet Råttkungen kommer från fenomenet när råttor lever så tätt att de växer ihop. Enligt Mapei står det för hur hennes rollkarakt­är till slut blir hemlös på grund av att hon inte får den hjälp hon behöver.

Mapei vill att fler ska börja prata om psykisk sjukdom och göra det lättare för dem som inte passar in i samhällets normer. Hon hoppas att slutet ska kännas hoppfullt och inspireran­de. – Jag hoppas att många unga kommer och tittar. Men även kulturtant­er och fotbollssp­elare. Den är för alla, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NORMBRYTAR­E. ”Jag vill bryta hierarkin inom teatervärl­den”, säger hiphoparti­sten Mapei.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NORMBRYTAR­E. ”Jag vill bryta hierarkin inom teatervärl­den”, säger hiphoparti­sten Mapei.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden