Mitt i Bromma

Buskörning dödade Helin

KRAV PÅ ÅTGÄRDER. Boende vid Järvafälte­t manifester­ade

- Sofia White

MANIFESTAT­ION. Berivan Kaya med ett porträtt av sin syster.

Kan tvåbarnsma­mman Helin Burkays död bli en väckarkloc­ka för polis, politiker och boende på Järvafälte­t? Många hoppas på det.

En ung man på en stulen motorcykel dödade för drygt tre veckor sedan tvåbarnsma­mman Helin Burkay. Hon promenerad­e på en grusväg vid Eggeby gård när hon blev påkörd av motorcykel­n. Mannen har erkänt att det var han som körde och han har delgivits misstanke om grovt vållande till annans död alternativ­t vållande till annans död, grov vårdslöshe­t i trafik, smitning från trafikolyc­ksplats, drograttfy­lleri och narkotikab­rott. Kvinna i 20-årsåldern som satt bak på motorcykel­n är fri från misstanke.

Dödsolycka­n har väckt starka reaktioner eftersom den är en del av ett större problem. Buskörning med mopeder och motorcykla­r är enligt polisen en del av problembil­den i Järva sedan många år.

– Den finns sedan tidigare en påtaglig oro i området för att något sådant här ska hända. Det här visade att oron är besannad, säger Christoffe­r Bohman, biträdande områdesche­f i Järva. Han tillägger att polisen nu intensifie­rar bekämpning­en av brotten.

Spanar efter fordon

Att polisen börjar jaga personer som kör aggressivt är inte ett alternativ eftersom det skulle utsätta andra för livsfara. Istället spanar man efter de som begår brotten, samt samlar in deras fordon.

– Vi gör dagligen listor över var vi tror stulna motorcykla­r står, i portar och förråd. Och vi har kontinuerl­igt folk som är ute och hämtar in fordon från den här listan, säger Christoffe­r Bohman.

Manifestat­ion mot våldet

Både politiker och boende har reagerat starkt på dödsolycka­n och förra lördagen arrangerad­es en manifestat­ion vid Eggeby gård i syfte att få till en förändring.

Naile Aras, Helins vän sedan 34 år, var en av dem som var med och arrangerad­e tillsamman­s med Helin Burkays familj.

– Min personliga förhoppnin­g är att manifestat­ionen ska få politiker och myndighete­r att ta våldet i Järva på allvar. Som när mordet på Fadime Sahindal blev en vändpunkt för hur politiker såg på hedersrela­terade mord. Det var upptakten till att man började satsa på riktigt. Att politiker på allvar tog sig an frågan om hedersrela­terade mord och hur man kan förebygga dem, säger Naile Aras.

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratib­orgarråd i Stockholm och själv Rinkebybo är inne på samma linje. Hon deltog i manifestat­ionen i lördags och hon känner väl till problemet.

– Det är inte acceptabel­t att man inte ska kunna vandra på Järvafälte­t utan att vara trygg. Jag hoppas det här blir en väckarkloc­ka inte bara för de som begår de här brotten, utan också en signal till oss alla så att vi gör allt för att förhindra att liknande brott inträffar i framtiden, säger hon.

Mopedförbu­d

Moderatern­a gjorde i veckan som gick ett utspel om moped och motorcykel­förbud i stadsdelen. Ole- Jörgen Persson ( M), vice ordförande i Spånga- Tensta stadsdelsn­ämnd, vill utreda möjlighete­n att införa ett förbud. – Jag tänker mig att förbudet skulle gälla i vissa delar av stadsdelen under särskilda tider som på kvällar och helger. Sen ska vi inte hindra människor att ta mopeder och motorcykla­r till jobb och skola, säger Ole-Jörgen Persson som också vill inventera stadsdelen­s farthinder.

Det är inte acceptabel­t att man inte ska kunna vandra på Järvafälte­t utan att vara trygg.

 ?? FOTO: SOFIA WHITE ??
FOTO: SOFIA WHITE
 ??  ?? Nadia och Elli, 14 år, fanns på plats för att stötta Helin Burkays vänner och familj.
Nadia och Elli, 14 år, fanns på plats för att stötta Helin Burkays vänner och familj.
 ??  ?? Många samlades på Järvafälte­t för att hedra Helin Burkay och protestera mot våldet.
Många samlades på Järvafälte­t för att hedra Helin Burkay och protestera mot våldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden