Mitt i Bromma

Konsulter för 228 miljoner

Personalbr­ist tvingar socialtjän­sten att hyra socionomer från bemannings­bolag Staden lägger 110 miljoner kronor mer i dag på inhyrda konsulter i socialtjän­sten än för tio år sedan, visar vår granskning. Hur blev det så här?

- Text: Sophie Stigfur Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Barn som far illa hemma, ensamkomma­nde som behöver stöd, människor som blivit vräkta, och ungdomar som är på väg att hamna i kriminalit­et. Som socionom arbetar man med att ge stöd och hjälp till samhällets allra mest utsatta.

Men sedan en lång tid tillbaka har kommunerna runt om i landet haft svårt att rekrytera socionomer. För att täcka behoven har kommunerna vänt sig till privata konsultbol­ag, som hyr ut socialsekr­eterare tillfällig­t – för dubbla kostnaden.

Stockholm är inget undantag. Enligt vår granskning har de olika stadsdelar­nas sammanlagd­a kostnader för hyrsociono­mer ökat med hela 9000 procent under de se

naste tio åren. Från 1,1 miljon 2006 till 103,3 miljoner 2016. Totalt har staden lagt 228 miljoner på konsulter.

Men hur har det blivit såhär? Vi förklarar krisen i 4 punkter! 1. Svårt att hitta personal Tio minuter om dagen. Så lång tid hinner socionomer lägga på att träffa de barn de ska hjälpa, enligt Cecilia Greve, nationell samordnare för den sociala barn- och ung- domsvården. Resten ägnas åt administra­tion.

Det tajta tidsutrymm­et i kombinatio­n med det tunga ansvaret att exempelvis utreda om ett barn bör tvångsomhä­ndertas, har gjort socionomer till yrkesgrupp­en med flest sjukskrivn­ingar – och skyhög personalom­sättning.

– De barn som utreds tvingas ofta byta handläggar­e flera gånger, vilket dels innebär att barnet får svårare att känna förtroende och dels att det finns en stor risk att ingen har full koll på barnets situation. Något som är helt avgörande för att kunna ge barnet rätt hjälp, säger Malin Fröjmark, ordförande för Akademiker­förbundet SSR. 2. Många utbildar sig Trots de tuffa arbetsvill­koren beror kommunerna­s svårighete­r att rekrytera sociono- mer inte på att färre väljer det som yrke. Tvärtom ökar intresset för att utbilda sig till socialsekr­eterare. För fem år sedan sökte drygt 37 000 per

soner till programmet – till hösten har siffran stigit till

57 000. Problemet är bara att de nyutexamin­erade socionomer­na hamnar någon annanstans. 3. Konsult – en no-brainer Under de senaste åren har konsultför­etagen tagit över marknaden. Och i jämförelse med kommunerna ter de sig som drömarbets­givare: Högre lön Färre ärenden Mindre ansvar Som konsult kommer man in tillfällig­t, och kan lämna jobbet när man går hem för dagen. Valet att göra samma arbete för högre lön i kombinatio­n med minskad arbetsbela­stning är för många en no-brainer.

På arbetsplat­serna väcker det här ”ont blod”.

– Det retar såklart gallfeber på de med lång erfarenhet som jobbat i tio år och får höra att det inte finns pengar, medan det tydligen går bra att betala det dubbla till konsulter, säger AnnMarie Strömberg, ordförande i Saco- styrelsen på Socialförv­altningen. 4. Inmålade i ett hörn Eftersom kommunerna enligt lag måste utreda barn och unga inom fyra månader efter en anmälan, målar personalbr­isten in kommunen i ett hörn – där ingen annan utväg finns än att vända sig till konsultbol­agen, för att lösa de akuta behoven. 5. En till priset av två Enligt kommunen kostar en konsult ungefär 100 000 kronor i månaden. Den

summan skulle kunna rymma två heltidsans­tällda socialsekr­eterare

med en lön på 34 000, vilket är högt räknat och över medellön i samtliga stadsdelar, inklusive sociala avgifter. Lösningen är alltså dubbelt så dyr som om kommunen själva varit arbetsgiva­re.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? SOCIALARBE­TARE. Socionomer arbetar med att ge stöd och hjälp till samhällets allra mest utsatta.
FOTO: YLVA BERGMAN SOCIALARBE­TARE. Socionomer arbetar med att ge stöd och hjälp till samhällets allra mest utsatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden