Mitt i Bromma

Borgarråde­t: ”Vi behöver se över lönerna”

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Vi vände oss till socialborg­arråd Åsa Lindhagen (MP) för att få svar på två frågor: Hur kommer det sig att man inte använt de här pengarna för att höja lönerna för de egna anställda?

– Eftersom det varit svårt att rekrytera så har man inte haft något annat alternativ än att vända sig till hyrsociono­merna, för att lösa det akut. Men absolut, pengarna har använts på fel sätt. Stadsdelar­na ska inte vara beroende

av konsulter, det är inte bara dåligt för socialsekr­eterarna och klienterna, utan också för ekonomin.

Är du är beredd att höja lönerna för att stärka kommunerna­s attraktion­skraft som arbetsgiva­re?

– Det är många delar som behöver samverka för att stärka kommunerna­s ställning som arbetsgiva­re. Men vi behöver definitivt diskutera lönefrågan, det är något jag kan tänka mig se över när vi lägger budgeten i höst.

Så. Görs ingenting för att vända utveckling­en i nuläget? Jodå.

Anslaget till socialtjän­sten har ökat med 234 miljoner. Man har också tillsatt ett så kallat förstärkni­ngsteam, med erfarna socionomer som ska finnas tillgängli­ga för att stötta stadsdelar­na. I början av 2016 klubbade staden också igenom en handlingsp­lan för att förbättra arbetssitu­ationen för socialsekr­eterarna. Bland annat ska stadsdelar­na införa ett introdukti­onsprogram för nyanställd­a, erbjuda regelbunde­n fortbildni­ng och se till att minska ärendebela­stningen för varje socionom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden