Mitt i Bromma

Vild politikerd­ebatt efter SD-förslag

”Vidrigt”, ”absurt”, ”skitsnack”. SD:s förslag att tillsätta en utredning om vad flyktingmo­ttagandet kostar staden fick det att koka i Rådsalen.

- Andreas Jennische

Det var när måndagkväl­lens beslutsäre­nden var avklarade som SD:s motion kom upp för diskussion. Sverigedem­okraternas vill att staden ska tillsätta en utredning för att ta reda på vad flyktingmo­ttagande och illegal invandring kostar kommunen.

– Vi säger att det här är en stor utgift. Och så har vi andra partier som säger att det är lönsamt. Då tycket vi inte att det är mer än rätt att ta reda på hur det är, sa Martin Westmont (SD).

Tog till kraftord

Kritiken från övriga partier lät inte vänta på sig. Företrädar­e från i stort sett alla andra partier gick upp i talarstole­n för att markera sitt avståndsta­gande.

– När jag läser er motion blir det väldigt tydligt att ni har en fullständi­gt vidrig människosy­n, sa Karin Gustafsson (S).

Haval Murad (MP) drog trots KF:s svordomsfö­rbud till med både ” jävla” och ”skitsnack”.

Anna Rantala Bonnier (Fi) tog vid.

– Ingen ska behöva stå här i talarstole­n och försvara sin egen existens. Själv kommer jag snart att kosta samhället massor av pengar när jag föder ett barn. Vi är många som tar tydligt avstånd från den här horribla synen på människor, sa hon.

Den forne Sverigedem­okraten och numera politiska vilden Rickard Wall (-) begärde ordet för att rabbla upp en rad forskare som tidigare räknat på vad invandring kostar.

– Numera innebär det finansiell­t minus. Om man gör som i Sverige att man tar emot vuxna karlar och behandlar dem som barn och bara öser på med resurser så blir det såklart ännu dyrare, sa han.

– Ni borde skämmas, kon- trade Ann-Margarethe Livh ( V).

Roger Mogert undrade vad Sverigedem­okraterna skulle använda alla nya siffror till.

– Jag vill ta upp det tragikomis­ka i allt det här. Jag har läst er budget och där står väldigt lite om kostnader överhuvudt­aget. Där behöver stockholma­rna tydligen inte veta mer än att ni vill sänka skatten genom att dra ner 200 miljoner kronor på verksamhet­er som ni säger är så viktiga. Om ni inte klarar av att göra en budget med siffror, vad ska ni då med mer informatio­n till? sa han.

Beklagade sig

Per Ossmer (SD) svarade.

– Vi vill veta vad det kostar. Varför det? Jo vi vill kunna vidta de åtgärder som kan behövas för att hålla nere kostnadern­a naturligtv­is, sa han och beklagade att han behövt stå ut med att bli kalllad både ” vidrig” och ” absurd” under debatten.

Då begärde Haval Murad (MP) ordet igen.

– Om man har en vidrig åsikt kommer man att få höra att man är vidrig, sa han.

SD fick inte igenom sitt förslag på en utredning.

 ??  ?? LIVLIGT. Det blev en ovanligt hätsk debatt i kommunfull­mäktige på måndagen.
LIVLIGT. Det blev en ovanligt hätsk debatt i kommunfull­mäktige på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden