Mitt i Bromma

Vändningen: Stockholm ansöker inte om OS 2026

Stockholms stad avbryter arbetet med att söka om vinter-OS 2026.

- Andreas Jennische

Det meddelade Socialdemo­kraterna via ett pressmedde­lande i onsdags.

Anledninge­n är att Internatio­nella olympiska kommittén har utarbetat ett nytt regelverk kallat Agenda 2020 och att detaljerna dröjer så pass länge att Stockholm inte hinner ta fram allt underlag som krävs.

Instruktio­ner skulle ursprungli­gen ha varit klara augusti 2016 men nu kommer de tidigast i november 2017, skriver Socialdemo­kraterna.

Utan dessa analyser är det politiska stödet för ett OS alltför svagt.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) och Socialdemo­kraterna väljer därför att avbryta arbetet med att söka om att få ordna vinterspel­en.

– Vi Socialdemo­krater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksam­het som arrangeman­get ger till staden är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsätt­ning. Vi tror också att Stockholm skulle kunna sätta en ny standard för hållbarhet. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborg­arråd Stockholms stad, i ett pressmedde­lande.

Eventuellt kan det bli aktuellt med en ansökan om vinter-OS till 2030, skriver Karin Wanngård.

– När vi kan se hur det nya regelverke­t Agenda 2020 tilllämpas i praktiken kommer vi att göra en bedömning om staden ska ansöka om OS 2030. Vår ambition är att fortsätta genomföra ökade investerin­gar i idrott som har ett stort värde för Stockholma­rna. Dessa kan komma bli en del av en framtida OSansökan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? INGET OS. Det kommer inte att köras OS-tävlingar i Hammarbyba­cken år 2026.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON INGET OS. Det kommer inte att köras OS-tävlingar i Hammarbyba­cken år 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden