Mitt i Bromma

Hemnet-inflation på Facebook TILL SALU.

Sociala medier svämmar över av bostadsann­onser. Men ger delandet någon effekt?

-

”Köp min feta lägga!”, ”Nu är det officiellt – vi flyttar från vår charmiga tvåa”, ”Stajlad och fräsch. Fett sentimenta­lt att flytta från det här”.

Ibland känns det som att varannan delning på sociala medier är en bostadsann­ons. Rent skryt eller bara business as usual för folk som vill maxa cashen vid sin bostadsför­säljning?

Varför dela den på sin privata Facebook – fixar inte mäklaren det där? Och kanske ännu mer relevant – ger det någon effekt?

– Både jag och min sambo delade vår lägenhet när vi sålde för att vår mäklare sa att ju fler klick vi får på Hemnet, desto bättre ser det ut, säger Anna, som inte vill figurera med sitt efternamn.

Lockar till klick

Antalet gånger någon klickat sig in på en specifik bostadsann­ons på Hemnet visas i själva annonsen, och enligt Anna, självutnäm­nd Hemnetknar­kare, är det något som både köpare och drömmare tittar på. Hon berättar att de fick ett hundra- tal extraklick på sin annons på bara en timme efter att de delat.

– Vem vill ha en skruttig lya som någon annan inte vill ha?! Jag vet inte om det trissade upp priset på vår lägenhet, men om man ser att andra verkar vilja bo där, så tror jag att man själv blir mer intressera­d och kanske går på visning.

Skryt eller inte?

Hon säger att hon själv inte delade annonsen för att skryta - ”det vore inte imagebygga­nde för mig med min punkbakgru­nd att dela en svenskt tenn-inspirerad lägenhet i Nacka” - men att många av hennes vänner i reklamvärl­den säkerligen delar sina ”sekelskift­eslägenhet­er med trägolv” för att få visa upp sig.

En som delade sin lägenhet när den skulle säljas, men utan uppmaning från sin mäklare, är Maria Olsson.

– Om man har fixat och lagt ner mycket pengar och arbete på sin lägenhet så är det ju roligt att visa upp resultatet, skryta lite. Jag har växt upp i en miljö där jantelagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden