Mitt i Bromma

Så blir bilsemeste­rn barnsäker

Ska du ut och resa med familjen i sommar? Då är det viktigt att du har koll på säkerheten. Du vinner också mycket på att göra en ordentlig planering med bra sysselsätt­ningar, pauser och mellanmål. Att sitta fastspänd under längre sträckor kan vara ansträn

- Text: Erika Lindén Jansson

Barn är mer utsatta än vuxna i bilen eftersom deras kropp och muskler inte är färdigutve­cklade. Huvudet är också större i förhålland­et till kroppen, och nacken är svagare än hos en vuxen person. Därför är det viktigt att du ser till att ha en ordentlig säkerhetsa­nordning i bilen. Alla barn under 135 centimeter ska ha en säkerhetsa­nordning i bilen, så som babyskydd, bältesstol, bilbarnsto­l och/eller bälteskudd­e, enligt regler från Trafikverk­et. Rekommenda­tionen generellt är att barn upp till 10-12 år använder bältesstol eller bälteskudd­e.

Om du ska införskaff­a nytt innan resan så kan det vara en god idé att ta med dig barnet så att du kan prova och få ordentliga rekommenda­tioner av per- sonalen på plats. Det gör också att barnet känner sig mer delaktig i processen.

Se även till att säkerhetsa­nordningen är Europagodk­änd. Detta är markerat med antingen E-märkningen enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03.

Upp till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvänd­a barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnsto­lar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommenda­tionen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år. Om ditt barn sitter i baksätet och tycker att det är tråkigt att vara vänd åt ”fel” håll så kan en spegel där du och ditt barn kan få ögonkontak­t hjälpa. Om barnet sitter i framsätet är det viktigt att passagerar­platsens krockkudde är urkopplad. Ta gärna med bilen till en verkstad för att se till så att krockkudde­n kopplas ur korrekt.

Kontroller­a bilbarnsto­len noggrant. Den ska inte ha varit med om en krock eller olycka. Då ska den kasseras. Ta av klädseln och kontroller­a att stolen och bältena är hela. Titta efter sprickor och märken. Är bilbarnsto­len av en modell som enbart är tillverkad av frigolit ska den inte användas.

 ?? FOTO: TRYGG-HANSA ?? SMIDIGT PÅ VÄGEN. Gör bilåkandet till ett rent nöje.
FOTO: TRYGG-HANSA SMIDIGT PÅ VÄGEN. Gör bilåkandet till ett rent nöje.
 ?? FOTO: ELGIGANTEN ?? SURFA LUGNT. Surfplatto­r är tacksamma på bilresan. Montera gärna fast för extra säkerhet.
FOTO: ELGIGANTEN SURFA LUGNT. Surfplatto­r är tacksamma på bilresan. Montera gärna fast för extra säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden