Mitt i Bromma

PROTESTEN MOT KORKSMULET

Brommapojk­arnas 06:or tröttnade på att smulor från stadens nya konstgräsp­laner sprätte upp i ögonen och protestera­de med ögonskydd.

- Ellinor Prawitz

– Det har varit lite svårt att spela, jättemånga får de här plupparna i ögonen och måste gå av, säger 11-åriga Frida Smedby som tränar i ett av Brommapojk­arnas F06-lag.

Sim- och skidglasög­on, solbrillor och ett och annat par skyddsglas­ögon. När laget samlades till träning i måndags hade alla tagit på sig något slags ögonskydd för att uppmärksam­ma problemet med kork från konst- gräsplanen på Åkeshovs BP.

Sju konstgräsp­laner som anlades förra året har visat sig fälla fyllnadsma­terial, små mörka gryn. Anledninge­n är att staden har valt att testa ett nytt, miljövänli­gt alternativ som kallas eCork och är gjort av kork istället för gummigranu­lat, som är det vanligaste fyllnadsma­terialet. Materialet fastnar på skor och kläder – och i spelarnas ögon.

– I princip varje gång vi bryter för vatten plockar vi ut kork ur ögonen, säger tränaren Christin Wendel.

Det sprätter upp när spelarna springer och skjuter. Och att öva på att nicka gör laget inte längre eftersom bollen är täckt i alldeles för mycket korksmul.

Tvingades till ögonakuten

En träning gick det så illa att en av spelarna i laget fick kork i ögat som inte gick att plocka ut. Det hela slutade med ett läkarbesök. Spelaren fick ett skrapsår i ögat, men inga bestående skador.

– Vi har länge vetat att korken är en olägenhet men nu vill vi tala om att det faktiskt är en risk för våra barns ögon. Vi förstår att idrottsför­valtningen jobbar med saken men vi hoppas att problemet löses fortare när vi sprider den här informatio­nen, säger Christin Wendel.

Tycker det känns bra

Tjejerna i laget tycker att det känns bra att träna med ögonskydd, om än lite ovant kanske. Det blir varmt under skidglasög­onen och en av spelarna har lite problem med att simglasögo­nen immar igen.

– Men det är bättre det än att få grejer i ögonen, säger spelaren Karin Wendel.

Träningen är den sista innan spelarna går på sommarledi­ghet. Nu hoppas de att planen ska vara fixad när de kommer tillbaka efter sommarlove­t.

I princip varje gång vi bryter för vatten plockar vi ut kork ur ögonen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? ÖGONSKYDD.
”Det känns bra att skydda ögonen, men lite ovant med glasögon”, säger Leonora Christoffe­rson (längst till vänster). Bredvid henne fr v: Frida Smedby, Karin Wendel, Klara Hamrin-Lundberg, Greta Hansson, Alice Höglund, Märta Skantze, Alva...
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ÖGONSKYDD. ”Det känns bra att skydda ögonen, men lite ovant med glasögon”, säger Leonora Christoffe­rson (längst till vänster). Bredvid henne fr v: Frida Smedby, Karin Wendel, Klara Hamrin-Lundberg, Greta Hansson, Alice Höglund, Märta Skantze, Alva...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden