Mitt i Bromma

Västerorts klurigaste trafikplat­ser

Finns det något som gör en så arg bakom ratten som andra bilförare? Men kanske är det inte alltid ”de andra” som gör fel. Vi tog en tur med körskolelä­rare Tom Wahlberg för att reda ut vad som gäller vid några av Västerorts klurigaste trafikplat­ser. TRAFIK

-

Handen på hjärtat, hur många gånger har du diskuterat alla fel folk gör i Brommaplan­srondellen? Eller om det verkligen är högerregel­n som gäller på smågatorna i Vällingby?

Vi bad Tom Wahlberg på Brommarond­ellens trafikskol­a att ta en tur med oss för att reda ut ett och annat frågetecke­n om hur man tar sig fram på bilvägarna i Västerort på rätt sätt.

Vill veta hur det ligger till

Tom har jobbat som trafiklära­re i 11 år och vi är helt klart inte de första som, trots körkort, behöver vägledning.

– Det kommer ofta in folk till oss som vill veta hur det faktiskt ligger till med olika trafikregl­er, säger han.

Vi beger oss ut med start i den ökända Brommaplan­srondellen. Trots att man haft körkort i nästan ett decennium smyger sig nervositet­en på när Tom sitter bredvid med anteckning­sblocket i högsta hugg. Skulle jag bli godkänd idag?

Jag kanske inte har händerna klockan tio i två på ratten. Men jag tycker att jag kör bra och att det är alla andra som gör fel. Men så tänker ju alla. Är det därför missförstå­nd uppstår?

– Vissa har slutat bry sig, skiter i allt och bara kör. Andra gör fel på grund av rädsla, säger Tom.

När vi kastar ut frågan om trafikklur­ingar i Västerort på sociala medier rasslar det till i kommentars­fälten.

Högerregel­n driver förare till vanvett till exempel. Eller som någon uttryckte det, ”högerregel­n – för dig som vill dö med vetskapen om att du hade rätt”.

För låt oss vara ärliga, hur många kör istället på ”jag kör på större vägen” och gasar på?

– Du kan kalla det för en moralisk huvudled när man kommer på en stor väg med anslutande mindre vägar. Den som kommer från en mindre väg och ska ut på den större måste sakta in. Då blir det den som saktar in som får vänta, säger Tom och fortsätter:

– Jag kan tycka att regelsyste­met borde uppdateras. Folk följer ju inte högerregel­n, så varför ska man ha den?

Mer skyltning behövs

Annars är mer skyltning en lösning för att slippa såna här gråzoner, menar han. För trafiken är faktiskt full av dem. Inte ens körskolelä­rare är alltid överens om hur man ska bete sig.

– Det är något vi diskuterar nästan varenda dag. Det kan handla om allt möjligt, det är som med juridik – samspelet i trafiken är en tolkning hela tiden, säger Tom.

Efter en dryg timmes körning har vi testat kluriga situatione­r från Bromma ut till Vällingby. Om underteckn­ad skulle bli godkänd idag? Jo då, men ”öva lite på rondellkör­ningen och kör inte så hårt”. Puh.

 ??  ??
 ??  ?? REDER UT. Trafiklära­re Tom Wahlberg på Brommarond­ellens trafikskol­a, tog med oss på körlektion och rätade ut frågetecke­n.
REDER UT. Trafiklära­re Tom Wahlberg på Brommarond­ellens trafikskol­a, tog med oss på körlektion och rätade ut frågetecke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden