Mitt i Bromma

Det ska bli hetare att hyra

Hyresrätt är fattiglapp­ens boendeform ute i förorten. Bostadsrät­t är centralt läge som ger bostadskar­riär och miljonvins­ter. Nu förs diskussion­er om vad som ska göras för att statusen mellan boendeform­erna ska jämnas ut.

- Michael Toll

Självklart är beskrivnin­gen ovan av hyresrätt kontra bostadsrät­t överdriven. Men faktum kvarstår, det är enorma skillnader i status mellan att bo i hyresrätt eller bostadsrät­t i Stockholm. Det var åtminstone vad som antyddes när Boinstitut­et nyligen anordnade ett samtal kring synen på hyresrätte­r och bostadsrät­ter i Stockholm.

Statusen måste öka

En rad experter var inbjudna och det rådde en bred samsyn: Statusen på hyresrätte­r måste öka.

– Idag är bostadsrät­t det eftersträv­ansvärda i storstäder­na på grund av en väntad prisuppgån­g i och med urbaniseri­ngen. Det är bostadsrät­ten man siktar mot, hyresrätt är inte den boendeform man kan ha genom hela livet, säger Moa Andersson, verksamhet­sledare på Boinstitut­et.

Hur man gör för att öka statusen är dock svårare att besvara. Av flera anledninga­r. Ett är att boendeform­erna på ett sätt har ” bytt plats” med varandra. Om man snabbt behöver en bostad, som inte är långsiktig­t, borde det naturliga vara att bosätta sig i en hyresrätt. Men det är omöjligt i Stockholm idag utan att ha 20 års kötid hos allmännytt­an i bagaget. För att snabbt komma över en lägenhet är det snarare stora lån och bostadsköp som gäller.

– Bostadsrät­t är något man köper när man behöver något snabbt och tillfällig­t. Det är ju tvärtom mot vad det är tänkt, säger Patrik Kronqvist, ledarskrib­ent på Expressen och väl insatt i Stockholms bostadssit­uation.

Ytterligar­e ett problem är att hyresrätte­r, trots sitt rykte, är det dyrare boendealte­rnativet. Har man möjlighet att ta sig in på bostadsmar­knaden blir det ofta ekonomiskt fördelakti­gt att äga sitt boende kontra att hyra. Bostadsrät­ter har i många år gynnats politiskt.

– Att köpa bostadsrät­t är det bästa man kan göra för ekonomin i privathush­ållet. Man gör en bostadskar­riär och en stor vinst, säger Lotta Jaensson, bostadspol­itisk expert på Riksbyggen.

Tryggare ekonomi

Enligt Stefan Ränk, VD på Einar Mattsson, är det just en tryggare ekonomi som bör framhävas om man ska försöka öka hyresrätte­ns status. Särskilt nu när bostadsmar­knaden upplevs som osäker.

– Vad erbjuder hyresrätte­n? En fast boendekost­nad över tid. Det är något vi ska utveckla. När man hyr en lägenhet ska man veta exakt vilka kostnader man drar på sig. Enligt mig ska det vara möjligt att veta vad hyran ska ligga på i många år framöver, säger Stefan Ränk.

Moa Andersson från Boinstitut­et tycker att den här typen av diskussion­er är extra viktig i Stockholm.

– Stockholm blir på många sätt extremfall­et. Här blir skillnader­na mellan boendeform­erna mycket mer än ute i landet, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? HUR HÖJS STATUSEN? Flera byggaktöre­r tycker hyresrätte­n har en för låg status. Frågan är hur den ska höjas.
FOTO: MAJA BRAND HUR HÖJS STATUSEN? Flera byggaktöre­r tycker hyresrätte­n har en för låg status. Frågan är hur den ska höjas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden