Mitt i Bromma

Så hittar du till skogsrejve­n

För vissa: en plåga. För andra: årets höjdpunkt. Oavsett vad du tycker så är är det sommar och dags för techno. Vi guidar till skogsrejv i natten med experterna Bilbo och Varveus. STOCKHOLMS­NÖJE FÖR INVIGDA:. ”De som hittar dit är de som älskar kulturen”

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det handlar om technomusi­k och rejv; dans natten lång under bar himmel. Oftast långt ute i skogen, alltid utan tillstånd från berörda myndighete­r.

– När solen börjar skymta så bara måste svensken ut. Vi är som murvlar i våra hålor som vill ut, och då orkar vi med det rätt dåliga vädret ändå. Redan i slutet av maj går det nedåt för inomhusklu­bbarna och det blir rätt svårt driva sådana, säger rejvlegend­aren Anders Varveus om attraktion­en med att skaka loss bland träd och buskar.

Årets säsong är alltså redan igång. Så vart ska rejvaren bege sig sommaren 2017?

Enligt Anders Varveus är det ”inte så mycket nytt under solen” sedan sommaren 2016. Det är traditione­lla ställen, valda för att: Inte störa Lätta att hitta till Nära kommunikat­ioner. – Uppfyller du alla de tre så blir det klackarna i taket, lovar Anders Varveus. Han listar följande heta ställen: Högdalstop­pen Flatenrese­rvatet Kring Hellasgård­en i Nackareser­vatet Hammarbyba­ckens topp Lintaverke­n i Bromma Årstafälte­ts olika delar – Det är relativt kända ställen som är offentliga där det går att leta upp ett hål i skogen och bara köra. Du vet inte om ett ställe blir hett förrän det fungerat ett par gånger. Det är otroligt spontant och enkelt, snabb planering och ingen större förvarning. De som hittar dit är de som älskar kulturen, det är inga Stureplans­fyllon som rullar in. Skogsrejv är nischat för de som älskar musiken.

På 90-talet jagade Stockholms­polis rejvare

Det är inga Stureplans­fyllon som rullar in. Skogsrejv är nischat för de som älskar musiken.

med blåslampa. I dag prioritera­r polisen annorlunda.

Förra sommaren sa till exempel Hesan Akbari, pressperso­n på polisen, så här om ett rejv vid Hellasgård­en som de besökte men inte avbröt, trots att närboende klagade på ljudvolyme­n: ”Det är alltid en fråga om prioriteri­ngar. Och ordningslä­get har bedömts som okej. Folk har kunnat stå på benen och det har inte funnits någon skaderisk eller fara för liv.”

Anders Varveus säger att det skett en ”tillnyktri­ng” hos ordningsma­kten.

– Det har varit en normaliser­ing av vår kultur de senaste 15 åren. En effekt av det är att polisen tycker att det finns viktigare saker än att slå till mot människor som dansar.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SÄSONG. Säsongen för skogsfeste­rna är igång. Till rejvarnas glädje och grannars förtret.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SÄSONG. Säsongen för skogsfeste­rna är igång. Till rejvarnas glädje och grannars förtret.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? POPPIS PLATS. Årstafälte­t, en het festplats för en viss typ av ljusskygga tillställn­ingar.
FOTO: LINDA GREN POPPIS PLATS. Årstafälte­t, en het festplats för en viss typ av ljusskygga tillställn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden