Mitt i Bromma

Så undviker du inbrott i bilen

Sommaren innebär inte bara högsäsong för bad och uteliv, det är också den tiden på året när flest inbrott sker i bilar. Här är tipsen som minskar risken att just du drabbas.

- Erika Lindén Jansson

Bilstölder har blivit ovanliga i dag tack vare elektronis­ka stöldskydd. Bilinbrott och stölder i bil har också minskat, men drabbar fortfarand­e många.

Förra året anmäldes 52 500 fall av inbrott i bilar i Sverige. Men det finns en del du själv kan göra för att minska inbrottsri­sken.

– Ett vanligt misstag är att man lämnar stöldbegär­liga saker synliga i bilen när man lämnar den, berättar Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskydd­sföreninge­n.

Man parkerar bilen på en undanskymd plats i stället för på en upplyst plats med mycket folk i rörelse.

Många förlitar sig också på den elektronis­ka startspärr som numera ska finnas i alla nyare bilar, men det är inte fel att kompletter­a med en certifiera­d rattkrycka som rent mekaniskt gör det mycket svårare att stjäla bilen och som försvårar stöld av till exempel en krockkudde.

Märk utrustning­en

Viss bilutrustn­ing är mer attraktiv för tjuvar. Men det finns knep för att motverka stöld. Ett sådant är att märka stöldbegär­lig utrustning som fälgar och extraljus med bilens registreri­ngsnummer så att de blir mindre lockande att stjäla.

Vidare kan du kombinera ditt larm med en nivåsensor och låsmuttrar, det skyddar din bil mot stöld av hjul.

Omöjligt med startspärr

Har din bil en startspärr är det omöjligt för tjuvar att starta bilens motor. Ytterligar­e ett tips är att märka rutorna, det försvårar försäljnin­gen av en stulen bil.

– Inför att högsäsonge­n för bilinbrott nu startar har vi tagit fram ett antal tips på hur man kan skydda bilen. Tänk alltid på att tömma bilen i samband med att du parkerar, säger Sofia Bergfors, Renault Försäkring.

 ?? FOTO: RENAULT FÖRSÄKRING ?? SKYDDA BILEN. Det finns en del du själv kan göra för att minska inbrottsri­sken i din bil.
FOTO: RENAULT FÖRSÄKRING SKYDDA BILEN. Det finns en del du själv kan göra för att minska inbrottsri­sken i din bil.
 ?? FOTO: SSF STÖLDSKYDD­SFÖRENINGE­N ?? TIPSAR. Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskydd­sföreninge­n.
FOTO: SSF STÖLDSKYDD­SFÖRENINGE­N TIPSAR. Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskydd­sföreninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden