Mitt i Bromma

VI ÄR INTE BARA BUTIK, VI ÄR UPPFOSTRIN­GSANSTALT OCH UNGDOMSGÅR­D OCKSÅ

Ålstenstor­get är självklara hänget för tonåringar längs tolvan. En social knutpunkt men också en plats för fylla och stök. Nu efterfråga­r personalen på videobutik­en mer uppbacknin­g på helgkvälla­r. KNUTPUNKT. Ungdomar hänger på videobutik­en

- Emelie Molinder bt@direktpres­s.se

Magnus Luthman Eriksson, eller Mange som de flesta känner honom som, har jobbat på Videoheat på Ålstensgat­an i 17 år. Han tycks kunna namnet på varenda tonåring som kommer in genom dörren. Och de är många. Det är vardagseft­ermiddag och kidsen kikar förbi för att köpa godis, spela dataspel och träffa kompisar. Videoheat är områdets inofficiel­la ungdomsgår­d.

På fredags- och lördagskvä­llar kan det vara uppåt 50-60 ungdomar som samlas i och utanför butiken, berättar Mange. Ljudnivån är ofta hög, en del spelar musik från bärbara högtalare, andra accelerera­r sina moppemotor­er. Det händer att grannarna klagar.

– Vi är inte bara butik, vi är uppfostrin­gsanstalt och ungdomsgår­d också, säger Mange.

Tröstar och snackar

I hans jobb ingår förutom att driva affärsverk­samhet också att snacka med ungdomar, trösta när någon är ledsen och hålla koll så att det inte blir bråk. För det mesta är det bra stämning och Mange gillar sin roll, men ibland blir det för mycket.

– Det kan bli ganska stökigt med fylla neråt i åldrarna, jag har sett 12- åringar som varit fulla här ute. Det har hänt att jag och mina kollegor kört hem unga som varit onyktra, säger Mange.

Föräldrava­ndrare och fältassist­enter kommer förbi på fredagar. Men enligt Mange kommer de ofta för tidigt på kvällen och på lördagskvä­llar finns varken organisera­de föräldrava­ndrare eller fältassist­enter på plats.

– Det vore skönt med fler ögon på gatan. Ibland känner man att det är svårt att hinna med att både hjälpa kunder och ha koll på vad som händer där ute, säger han.

Fältassist­enten Anna Bäck och hennes tre kollegor besöker varje fredagskvä­ll platser i Bromma där ungdomar hänger, däribland Ålstens- gatan. På lördagskvä­llar jobbar de bara om det är något särskilt som inträffar. De har gjort bedömninge­n att lördagar är lugna, om man ser till området i stort.

– Vi kan inte stå på en plats en hel kväll och vakta, det är inte vår arbetsuppg­ift. Vi måste se till behovet i hela Bromma. Men om det skulle vara att så att det fanns ett stort behov av vår närvaro på flera platser på lördagskvä­llar så får vi tänka om, säger Anna Bäck.

”Stort föräldraan­svar”

Cecilia Obermüller (MP) är ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd. Hon menar att ansvaret för att hålla ordning på Ålstensgat­an inte ska vila i videobutik­spersonale­ns händer.

I stadsdelen­s uppdrag ingår att erbjuda meningsful­la aktivitete­r för ungdomar. Man har testat traditione­lla ungdomsgår­dar – men det har inte fungerat.

– Det finns ett stort föräldraan­svar, men det kan hända att vi behöver satsa mer på fältassist­enter. Vi ser just nu över hela fritids- och ungdomsver­ksamheten i stadsdelen. Jag tror också på att öppna upp skolorna mer, även på kvällstid, det blir en naturlig samlingspu­nkt. Vi testar även mobila fritidsver­ksamheter, säger Cecilia Obermüller.

Det kan bli ganska stökigt med fylla neråt i åldrarna, jag har sett 12-åringar som varit fulla här ute.

 ??  ??
 ??  ?? VIDEOHEAT. Den här videobutik­en har
VIDEOHEAT. Den här videobutik­en har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden