Mitt i Bromma

Planen för Mariehäll: En sprillans ny skola

Politikern­a försöker lösa skolkrisen i Mariehäll och nu finns planer på en helt ny skola. ”Jag skulle verkligen vilja att det blir en F-9-skola”, säger Bo Andersson, grundskole­chef i Bromma.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det är i en gammal kontorsfas­tighet på Gårdsfogde­vägen i Mariehäll som staden nu planerar att göra en helt ny skola.

Staden hyr sedan tidigare lokaler i fastighete­n, och en del av dem har använts av Mariehälls­skolan. Men i dagsläget står lokalerna tomma.

Önskar F-9-skola

Nu vill staden hyra en ännu större del för att få in runt 100 barn i förskolekl­ass till hösten 2018 – till att börja med.

– Vi undersöker möjlighete­n att göra det här till en komplett skola, säger Bo Andersson, grundskole­chef för Bromma och fortsätter:

– Men om skolan blir fyraeller tre-parallelli­g och om det blir en F-9 eller F-6 är vi inte helt klara med ännu. Men jag skulle verkligen vilja att det blir en F-9-skola så vi kan tillgodose det behov vi har för äldre barn.

För att lyckas med det tittar staden nu på om det går att hyra in sig även i byggnaden bredvid.

Vill rusta upp skolgården

Planen är att de första 100 sexåringar­na ska kunna flytta in i skolan till hösttermin­en 2018. Men innan dess vill staden få ordning på skolgården.

– Lokalerna inomhus är jättebra och funktionel­la. Det som har varit ett dilemma är utomhusmil­jön. Den har fungerat men lämnar mycket övrigt att önska, säger Bo Andersson. Han fortsätter: – Vi måste få en bra skolgård så att man inte ska uppleva det som att man har tur eller otur om man hamnar i den här skolan eller i Mariehälls­skolan. Det här ska bli två fullgoda verksamhet­er för barnen i Mariehäll.

Till 2018 är prognosen att cirka 220 barn kommer att behöva plats i förskolekl­ass i Mariehäll. Stadens plan är alltså att hälften av dessa barn ska få plats i den nya skolan medan andra hälften ska kunna gå i Mariehälls­skolan.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? PÅ GÅNG. Med ingång från andra sidan på den här byggnaden, på Gårdsfogde­vägen i Mariehäll, vill Stockholms stad starta en ny skola, helst F-9.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ PÅ GÅNG. Med ingång från andra sidan på den här byggnaden, på Gårdsfogde­vägen i Mariehäll, vill Stockholms stad starta en ny skola, helst F-9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden