Mitt i Bromma

100 nyanlända familjer får bo i Råcksta sjukhem

Drygt hundra nyanlända familjer ska få flytta in i Råcksta sjukhem när boendet står klart i mitten av juli.

- Ellinor Prawitz

Beskeden har varit många, det har försenats och dragit ut på tiden. Men nu är före detta Råcksta sjukhem snart redo för inflytt.

Det blir nyanlända familjer med uppehållst­illstånd, som ska få flytta in i de 204 lägenheter­na.

Sjukhemmet har tidigare varit hem för socialt utsatta grupper, bland annat missbrukar­e. Men 2015 stängdes sjukhemmet, bland annat eftersom man upptäckte asbest i huset. Sedan dess har huset stått tomt, och nu har det renoverats. Lägenheter­na har rustats upp och försetts med egna kök, gemensamma ytor har gjorts om till ytterligar­e några lägenheter.

För små för familjer

Alla lägenheter, utom en, är dock fortfarand­e ettor och därmed för små för en familj att dela på. Tanken är därför att varje familj får två lägenheter att bo i. Man räknar alltså med att cirka 100 familjer ska få plats i de 204 lägenheter­na.

– Men det beror på logistiken, man vill ju att en familjs två lägenheter ska ligga i anslutning till varandra, säger Anders Kindberg, vd på SHIS som driver boendet på uppdrag av Stockholms stad.

Ännu är sjukhemmet en byggarbets­plats, men den 17 juli ska de första hyresgäste­rna kunna flytta in.

Ny strategi

Just nu är det många familjer som kommer som nyanlända till Sverige. I de preliminär­a siffrorna staden har fått för juli månad är cirka 90 procent av de nyanlända just familjer. Och så ser det ut att fortsätta året ut, enligt biträdande stadsdirek­tör Fredrik Jurdell.

Nu är stadens strategi där- för att i första hand placera familjer i genomgångs­bostäder av mer ”permanent karaktär”, som Råcksta sjukhem och modulhus, medan ensamma vuxna i större utsträckni­ng får bo i mer tillfällig­a lösningar som sovsalar och på vandrarhem.

– Som ensamståen­de är man mer lättrörlig, familjer har till exempel sina barn på förskola i ett visst område och kan inte flyttas lika lätt, säger Fredrik Jurdell.

Det innebär att lägenheter i planerade modulhus, som Beckomberg­a och i Grimsta, successivt kommer ritas om för att rymma större lägenheter som bättre passar familjer.

Familjer kan inte flyttas lika lätt.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? GENOMGÅNGS­BOSTÄDER. Före detta Råcksta sjukhem blir genomgångs­bostäder för nyanlända familjer.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ GENOMGÅNGS­BOSTÄDER. Före detta Råcksta sjukhem blir genomgångs­bostäder för nyanlända familjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden