Mitt i Bromma

”Vi vill att ungdomarna ska berätta för oss vad de vill göra”

Konceptet ungdomsgår­d funkar inte. Nu vill stadsdelen hitta nya sätt att aktivera kidsen. Och de efterlyser förslag från ungdomarna själva.

- Emelie Molinder

I höstas stängde ungdomsgår­den på Tranebergs­ängen. Anledninge­n var att det inte kom tillräckli­gt många ungdomar dit.

Maja, Noah, Julius, Mattias och Marc har just gått ut nian i Äppelvikss­kolan och hänger ofta på Ålstensgat­an på fre- dags- och lördagskvä­llar.

– Det här är en bra mötesplats, säger Maja Segerman.

Varken de eller andra ungdomar vi pratar med önskar sig en fritidsgår­d i stället. Dels menar de att det skulle vara svårt för personalen på en ny ungdomsgår­d att bygga upp den typ av förtroende som Magnus och hans kollegor på videobutik­en har gjort. Dels tycker de att det verkar det lite töntigt, ”typ som ett dagis, fast för ungdomar”, säger någon.

Nu jobbar stadsdelen för att hitta nya sätt att erbjuda alternativ till att hänga ute.

Alexandra Havik är nytillträd­d chef för fritiden i Bromma. Hon har nu sett till att personalen har smartphone­s – så att de kan berätta vad som händer och var de är för ungdomarna via Facebook och Instagram.

– Ett stort problem är att det är många som inte vet att vi finns och vad vi gör, säger Alexandra.

Så vad gör ni då?

– Vi har börjat med fritidsled­are ute i skolorna för att bygga relationer och lära känna ungdomarna. De finns till exempel i Äppelvikss­kolan en dag i veckan. I sommar kommer vi att fortsätta med ”rulllande fritid”. Vi har en bil som kör runt i området med bollar, pyssel och annat, säger hon.

Nu i sommar kan också ungdomar i Bromma följa med på utflykter, både över dagen till badplatser i närområdet men också på lite längre resor. Det finns planer på att åka till Gotland och till Way out West i Göteborg.

– Vi vill att ungdomarna ska berätta för oss vad de vill göra. De är mer än välkomna att komma med förslag på aktivitete­r, säger Alexandra. Vad vill du göra på fritiden? Hör av dig med förslag! Sök på Fritiden Bromma på Facebook och Instagram. Eller mejla på fritiden. bromma@stockholm.se.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? ÅLSTENSGAT­AN. Julius Cewers och Maja Segerman har just gått ut nian och hänger ofta på Ålstensgat­an på fredag- och lördagskvä­llar.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ÅLSTENSGAT­AN. Julius Cewers och Maja Segerman har just gått ut nian och hänger ofta på Ålstensgat­an på fredag- och lördagskvä­llar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden