Mitt i Bromma

Nu ska vägarna vid skolorna bli säkrare

Sänkta hastighete­r, cirkelgupp och max 30 kilometer i timmen utanför skolor och förskolor. Det är några åtgärder som ska göra Stockholm till en säkrare plats.

- Patrik Wirén

Kommunfull­mäktige har beslutat om en storsatsni­ng på trafiksäke­rheten i samtliga stadsdelar. Det handlar om 750 miljoner som investeras de kommande nio åren och i första hand ska användas på platser där många barn vistas. Som första åtgärd justeras hastighets­gränserna.

– Vi gör en generell sänkning och inför nya hastighets­gränser där bashastigh­eten blir 40 istället för 50, säger Daniel Helldén ( MP), trafikborg­arråd i Stockholms stad.

Nöjd med satsningen

Opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck (M) är nöjd med satsningen. Inte minst med att hastighete­n inte får överstiga 30 kilometer i timmen intill skolor och förskolor, ett beslut som fattades efter att den rödgrönros­a majoritete­n lyssnat på opposition­en och drog tillbaka det första för- slaget till beslut tidigare i år.

– I det ursprungli­ga ärendet gjorde man skillnad på om skolan hade tillfällig­t eller permanent bygglov. Det är viktigt att vi är konsekvent­a och att det alltid är 30 som gäller. Ingen förare ska behöva tveka, säger hon.

I samband med omskyltnin­gen av nya hastighets­gränser sker ytterligar­e trafiksäke­rhetsåtgär­der utifrån det specifika områdets behov. Det kan till exempel handla om cirkelgupp, upphöjt övergångss­tälle/platågupp eller cirkulatio­nsplats med överkörnin­gsbar rondell.

Vill sätta upp kameror

Både Helldén och Brinck ser gärna även att hastighets­kameror sätts upp, vilket skulle vara ett mer kostnadsef­fektivt vapen mot fartsyndar­e än att bygga om vägarna. Men det är fortfarand­e oklart om staden kan få tillstånd för att sätta upp kameror i stadsmiljö då det är Trafikverk­et som basar över detta, enligt de båda.

– Vi arbetar mot en nollvision. Det ska inte vara några dödsfall i trafiken och olyckorna ska minimeras, säger Daniel Helldén.

 ??  ?? SÄKRARE. I den nya trafiksäke­rhetssatsn­ingen är det 30 kilometer i timmen som gäller utanför skolor och förskolor.
SÄKRARE. I den nya trafiksäke­rhetssatsn­ingen är det 30 kilometer i timmen som gäller utanför skolor och förskolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden