Mitt i Bromma

Förslag – men inga svar NYTT MÄTSYSTEM

Skolborgar­råd Olle Burell (S) har inga raka svar på hur skolorna i Stockholm ska bli bättre. Vår reporter reder ut vad skolborgar­rådet vill – och inte vill – göra för att höja resultaten i Stockholms skolor.

- Evelina Hertz 073- 600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Bromma Tidning har den senaste tiden rapportera­t om miljontals kronor som betalas ut till stadens skolor i socioekono­miskt svaga områden, det så kallade socioekono­miska tilläggsbe­loppet. Pengar som till synes inte ger önskat resultat. Avgångsbet­ygen är fortsatt låga, ibland till och med lägre än tidigare. Och klyftan mellan ” bra” och ” dåliga” skolor tycks öka.

Vår reporter Evelina Hertz satte sig ner med skolborgar­råd Olle Burell ( S) för att reda ut vad staden vill göra åt situatione­n och nej, några lösningar som faktiskt kan göra skillnad för dem som går i Stockholms svaga skolor idag har inte skolborgar­rådet. Men det här är vad han vill göra. Och vad han definitivt inte vill göra.

Vad Burell vill göra

Här är fyra åtgärder som Olle Burell vill göra för att vända skutan:

1. Införa ett nytt mätsystem (utöver betygen) som ska göra att skolor inte får dåligt rykte bara för att de har låga snittbetyg.

Skolor med låga betyg får dåligt rykte och då söker sig färre elever till skolan. I praktiken kan en skola ”tömmas på” starka elever om till exempel skolan tar emot många elever med tuffare förutsättn­ingar som ju rimligtvis sänker betygssnit­tet på skolan.

Just nu utreder utbildning­sförvaltni­ngen om det är möjligt att införa ett mätsystem som tittar på vad eleverna kan när de börjar och vad de kan när de slutar skolan. Olle Burell menar att det skulle visa om skolor med låga betyg ändå gör skillnad och om skolor med höga betyg kanske har elever som ”åker räkmacka” istället för att utvecklas.

Han tror att detta ska vända skolors dåliga rykte och få föräldrar att våga välja skolor där eleverna har låga betyg. Elevblandn­ingen skulle då bli bättre på skolorna och det skulle gynna undervisni­ngen. Detta nya system kan komma på plats läsåret 18/19.

2. Kartlägga och lära av skolorna som lyckas.

Vad gör skolorna som lyckas höja betygen? Det ska genomföras en tydligare uppföljnin­g bland skolorna hur de har använt sina pengar och vad som funkar bra. Se- dan ska ”goda exempel” spridas så att rektorerna kan lära av varandra.

3. Fler barn till förskolan.

I områden med bättre socioekono­miska förutsättn­ingar går nästan alla barn i förskolan. Olle Burell vill att fler barn i socioekono­miskt utsatta områden ska gå i förskolan. Ett bra sätt att lära sig språket och sociala regler.

4. Avdramatis­era skolvalet.

Visionen är att Stockholms grundskolo­r ska ses som en skola med flera enheter och att alla ska ha en bra grundskola i närheten oavsett var man bor. Så är det ju inte idag men Olle Burell vill avdramatis­era skolvalet. Målet är att minska pendlandet, ”onödiga” skolbyten mitt i terminen och segregerin­gen mellan olika skolor. Idag finns en överenskom­melse mellan kommunala skolor att man inte ska ”locka över” elever från varandra mitt i terminen, Olle Burell vill se att alla friskolor också tar i hand på det.

Vad Burell inte vill göra

Och här är tre åtgärder som skolborgar­rådet Burell inte vill göra för att vända skutan:

1. Ändra bidragsfor­men.

Olle Burell och rektorerna själva är överens om att situatione­n hade varit ännu värre om skolorna inte fått de extra pengarna. Bidraget till skolor i socioekono­miskt

Det ska genomföras en tydligare uppföljnin­g bland skolorna hur de har använt sina pengar och vad som funkar bra.

svaga områden kommer alltså att finnas kvar.

2. Styra vad pengarna ska användas till.

Idag är det upp till rektorerna att själva bestämma vad det socioekono­miska tilläggsbe­loppet ska användas till. De flesta använder pengarna till fler lärare, ökad elevhälsa och fler chefer, enligt utbildning­sförvaltni­ngen. Olle Burell tycker att skolorna även i fortsättni­ngen ska få bestämma själva var pengarna hamnar.

3. Aktivt gå in och försöka påverka mixen av elever på skolorna.

Idag har Stockholm ett gäng skolor där majoritete­n av eleverna har svensk bakgrund och föräldrar med hög utbildning och arbete. I de här skolorna är betygen höga. Sedan har vi andra skolor där majoritete­n av eleverna har invandrarb­akgrund och föräldrar med låg utbildning. Där är också familjer med ekonomiskt bistånd fler. I de skolorna är betygen låga. Mönstret är tydligt och de flesta är nog överens om att bostadsseg­regationen och det fria skolvalet inte bara förklarar – utan förstärker – mönstret.

Vill man ändra det fria skolvalet krävs en lagändring. Men Olle Burell tror inte någon sådan behövs. Hans ståndpunkt är att politikern­a INTE ska gå in och styra och jämna ut fördelning­en mellan skolorna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STORA SKILLNADER. Trots bidrag i miljonklas­sen till skolor med låga betyg har resultaten inte förändrats. Tidningen Farsta/Sköndal har träffat skolborgar­rådet Olle Burell (S) för att reda ut hur staden vill lösa problemet.
FOTO: MOSTPHOTOS STORA SKILLNADER. Trots bidrag i miljonklas­sen till skolor med låga betyg har resultaten inte förändrats. Tidningen Farsta/Sköndal har träffat skolborgar­rådet Olle Burell (S) för att reda ut hur staden vill lösa problemet.
 ??  ?? Publicerat i förra veckans tidning.
Publicerat i förra veckans tidning.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Olle Burell (S), skolborgar­råd.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Olle Burell (S), skolborgar­råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden