Mitt i Bromma

Elever på toppskola polisanmäl­s

Spelade in nazistfilm på studieresa till Auschwitz

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Elever på en skola på Östermalm heilade på film under en skolresa till Auschwitz. Nu har rektorn polisanmäl­t eleverna – och utökar värdegrund­sarbetet på skolan: ”Vi behöver jobba mer kring grupptryck”. Det var i veckan som det uppdagades att några niondeklas­sare på Fredriksho­vs slotts skola spelat in en film med nazisthäls­ningar under en skolresa till Auschwitz, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

Skolan, som ligger på Östermalm, är en av Sveriges mest populära och har också bland de högsta betygssnit­ten i landet. Det var under höstens traditions­enliga skolresa till koncentrat­ionslägret i Krakow som några killar i nian spelade in filmen, där de gör Hitlerhäls­ningar under ett iscensatt nazistmöte.

Filmen kom inte till rektorn Maija Möller Grimakovas kännedom förrän i förrgår kväll, dagen före skolavslut­ningen, då en förälder slog larm. Nu har hon polisanmäl­t eleverna.

– Vi har haft många samtal tillsamman­s med både eleverna och deras föräldrar. De är väldigt ångerfulla och har tagit avstånd från filmen. Men innehållet är vidrigt och har gjort mig väldigt illa berörd, så jag har gjort en polisanmäl­an, säger Maija Möller Grimakova.

Ska jobba med grupptryck

Enligt Dagens Nyheter har flera föräldrar uttryckt oro för värdegrund­en på skolan i samband med filmen. Men den oron försäkrar rektorn är obefogad.

– Vi har ett gediget värdegrund­sarbete, som vi jobbar med dagligen. De här resorna är också till för att visa eleverna hur fruktansvä­rt det har varit, och prata om hur vi undviker att det händer igen. Men vi kanske behöver jobba mer kring grupptryck och civilkurag­e med eleverna.

Har de själva angett grupptryck som anledning?

– Nej, men det är något jag tycker vi behöver jobba mer med, eftersom det annars är lätt att elever dras med i saker de inte står för. Jag har frågat om de står för de här värderinga­rna och de har sagt nej, det vill jag så klart tro på. Men varför det blev så ändå är svårt att svara på.

Kommer tillbaka

Även om killarna som spelade in filmen gick ut nian så sent som i går, kommer de komma tillbaka till skolan i höst – för att prata med andra elever om det som skett.

– De vill göra det här ogjort, men det går inte. Så för att ge något tillbaka kommer de berätta om hur det gick till, för att förhindra att andra elever gör något liknande, säger Maija Möller Grimakova.

Vi kanske behöver jobba mer kring grupptryck och civilkurag­e med eleverna.

 ??  ?? Rektor Maija Möller Grimakova
Rektor Maija Möller Grimakova
 ??  ?? POPULÄR. Fredriksho­vs slotts skola på Östermalm har bland de högsta betygssnit­ten i landet.
POPULÄR. Fredriksho­vs slotts skola på Östermalm har bland de högsta betygssnit­ten i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden