Mitt i Bromma

Politikern­a eniga: Ett förbud krävs

Politikern­a i landstinge­t tycks eniga. Tiggeri i tunnelbana­n måste förbjudas. Nu väntar alla på regeringen.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Kristoffer Tamsons (M)

är landstings­råd och högsta politiskt ansvarig för tunnelbana­n. Han är klar och tydlig med att han vill se ett förbud.

– Ja, gärna igår. Jag har länge länge sett samma sak som stockholma­rna och drivit frågan. Det gäller tryggheten. Men frågan ägs inte av landstinge­t utan av regeringen. Tyvärr kör regeringen tysta leken och opposition­en i landstinge­t går deras ärenden.

Kan inte landstinge­t själva förbjuda det bara i tunnelbana­n?

– Regelrätt tiggeri går inte att förbjuda utan ändring i ordningsla­gen. Tro mig, jag och jurister har kollat noga på det här. Jag har försökt få till tunnelbana­n som ett pilotproje­kt för ett allmänt tiggeriför­bud. Men det möts bara av tystnad.

Men hur skulle förbudet fungera i praktiken?

– Enkelt. Du skriver in i ordningsla­gen att du inte får tigga i tunnelbana­n. Då får du inte vistas där med sådant uppsåt, precis som du inte får bo eller tälta i tunnelbana­n.

Erika Ullberg (S)

är landstings­råd i opposition. Även hon är tydlig:

– Vi vill inte ha tiggeri i kollektivt­rafiken. Något måste göras. På vår S-kongress tidigare i år beslöt vi om en översyn av ordningsla­gen. Samtidigt är reglerna i tunnelbana­n glasklara: du får inte sälja saker, spela musik, dela ut flygblad. Men Moderatern­a i landstinge­t är bra på att peka finger åt regeringen.

Kistoffer Tamsons säger att han inte kan göra något.

– Moderatern­a har ett stort ansvar och SL lägger 125 miljoner per år på vakter som ska upprätthål­la ord- ningen. Varför ser inte moderatern­a till att de regler som finns efterlevs?

Men att be om pengar är inte förbjudet om det inte upplevs som störande.

– Om en påverkad person står mitt vagnen och ber om pengar, eller om en person sätter sig bredvid dig och börjar be om pengar, då är det klart att folk upplever det som störande.

Vad vill ni göra?

– Vår statsminis­ter är tydlig i att regeringen ska se över ordningsla­gen.

 ??  ?? Erika Ullberg (S) .
Erika Ullberg (S) .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden