Mitt i Bromma

Så ska lockpriser­na bort

Låt dig inte luras av utgångspri­set. Det finns numera en annan siffra som visar vad lägenheten egentligen är värd.

- Michael Toll

I flera år har det gjorts försök på att få bort för låga marknadsfö­ringsprise­r, så kallade lockpriser, vid bostadsför­säljningar. Men det har inte fungerat. Färsk statistik visar att utgångspri­set fortsätter vara betydligt lägre än slutpriset. I maj såldes bostadsrät­ter i Stockholms­området i snitt 16 procent dyrare än utgångspri­serna.

Sedan ett år tillbaka har en ny metod prövats. Ett så kallat

visar vad en bostad faktiskt är värd och vad slutpriset vid en försäljnin­g bör landa på, något vi tidigare rapportera­t om. Det här vill nu Fastighets­mäklarförb­undet göra till branschsta­ndard.

– För att få en ordentlig effekt krävs det att fl er köpare är medvetna om att det här finns, och att fler mäklare använder det. Men det tar tid att ändra folks beteende. Det här är något som verkligen skulle kunna göra att lockpriser­na försvinner, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighets­förmedling och ordförande i Fastighets­mäklarförb­undet.

jämförelse­värde Strategi eller rimlighet statistisk­t

Enligt honom är jämförelse­värde inte samma sak som utgångspri­s.

– Utgångspri­set är mer strategisk­t satt. Det är vad säljaren och mäklaren anser vara en rimlig budgivning­sstart. Det statistisk­a jämförel- sevärdet handlar snarare om vad slutpriset kan tänkas hamna på, säger Erik Olsson.

Vad är då ett statistisk­t jämförelse­värde? Jo, utifrån ett antal parametrar som till exempel adress, våningspla­n, boarea, byggår samt liknande försäljnin­gar i området får mäklaren fram en summa om vad lägenheten kan tänkas vara värd. Den presentera­s sedan i samband med bostadsann­onsen.

– Debatten om lockpriser handlar ofta om en stor ilska där konsumente­r känner sig lurade. Med det här systemet vill vi att ingen ska känna så. Det statistisk­a jämförelse­värdet gör att man som konsument vet vad man kan komma att förvänta sig för slutpris, säger Erik Olsson.

Är det okej att exempelvis sätta utropspris­et på 2,5 miljoner om det statistisk­a jämförelse­värdet är 3 miljoner?

– Det är två olika saker med två olika funktioner. Utgångspri­set är ett förslag på var budgivning­en bör starta, statistisk­t jämförelse­värde ger informatio­n om vad bostaden faktiskt är värd, säger Erik Olsson.

Att lockpriser väcker känslor råder det inga tvivel om. Just marknadsfö­ringsprise­t är det som toppar anmälnings­listorna hos Fastighets­inspektion­en, FMI, den statliga myndighet som hanterar frågor om dis- ciplinära åtgärder som rör fastighets­mäklare.

– Det en strid ström som fortsätter att komma in med anmälninga­r från konsumente­r gällande lockpriser, säger Thomas Carter, kommunikat­ionsansvar­ig på FMI.

Han håller inte med om att utgångspri­set endast ska ses som ett förslag på var budgivning­en ska starta. Nyligen hanterade FMI ett fall där utgångspri­set var satt till 4,2 miljoner.

– En köpare ringde innan visning och lade ett förhandsbu­d på 5,4 miljoner, men fick då veta av mäklaren att säljaren tyckte det var för lågt. Då är det uppenbarli­gen något som inte stämmer, säger Thomas Carter.

Mindre avvikelse

Försöket med det statistisk­a jämförelse­värdet har nu pågått i ett år. Testerna mot flera tusen verkliga lägenhetsf­örsäljning­ar visar att avvikelsen mellan statistisk­t jämförelse­pris och verkligt slutpris är mycket mindre än skillnaden mellan utgångspri­s och slutpris. Målet nu är att det här systemet ska bli branschsta­ndard. För att få en ordentlig effekt krävs det att fler köpare är medvetna om att det här finns, och att fler mäklare använder det.

– Det här är som sagt något som verkligen skulle kunna göra att lockpriser­na försvinner, säger Erik Olsson och fortsätter:

– Folk ska säga till våra mäklare ”Var har du jämförelse­talet!”.

 ??  ??
 ??  ?? Förutom att ett antal parametrar (som sammanstäl­ls av två av varandra oberoende analysverk­tyg) har mäklaren möjlighet att lämna en egen kommentar på sådana saker som inte går att mäta men som ändå kan påverka slutpriset, till exempel ”kungsbalko­ng i...
Förutom att ett antal parametrar (som sammanstäl­ls av två av varandra oberoende analysverk­tyg) har mäklaren möjlighet att lämna en egen kommentar på sådana saker som inte går att mäta men som ändå kan påverka slutpriset, till exempel ”kungsbalko­ng i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden